Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Godina bez rekordnih prinosa

2020.10.18
13:36
Forrás
Pannon RTV
Ratari imaju malo zarade na kukuruzu i pšenici, iako ove kulture imaju višu cenu na produktnoj berzi.

Na produktnoj berzi u odnosu na prošlu godinu, viša je cena kukurza, pšenice i soje. Poljoprivredna udruženja ipak tvrde da to ne pokriva ulaganja u proizvodnju, jer su zbog vremenskih uslova izostali rekordni prinosi, te je na mnogim mestima požnjeven tek prosečan rod. Zbog toga nema ni visoke zarade.

Pannon RTV/Gál Hermina

Na produktnoj berzi cena kukuruza je 16,5 dinara, odnosno dva dinara više po kilogramu nego prošle godine u ovo vreme. Zemljoradnici je ipak skladište, jer veruju da će na proleće postojati veća tražnja, i da će tada porasti i njena cena. „Prinosi su u proseku niži nego prošle godine, i moguće je da je sada viša cena, ipak ratar je materijalno opet tamo gde je bio kada je bila niža cena, ali veći prinos, dakle ovde jedno zamenjuje drugo" kaže Ervin Tot, poljoprivrednik iz Sente.

Pannon RTV/Idei Sándor

Prema mišljenju Rudolfa Tota, poljoprivrednika iz Temerina, rast cena poljoprivredne robe uslovio je porast tražnje, jer na slobodnom tržištu mogu se prodati soja i kukuruz. „Daleko smo od cena na pariskoj berzi, ili od cena na okolnim produktnim berzama, ne spominjući i to da su tamo državne subvencije od 250 do, četiri ili pet, čak i osamsto evra po hektaru. To bi umnogome moglo da nadoknadi naša ulaganja."

Na početku nove poljoprivredne godine organizatori proizvodnje dogovorili su se o uslovima prodaje prinosa  i uslovima trgovanja rodom. Imre Kučera ne smatra da će u bečejskom ataru  biti značajnih promena: „Poljoprivrednu godinu završavamo sa srednjim uspehom, dakle nismo na vrhu. Ove godine su bile nešto bolje otkupne cene, nego prošle, i računali smo sa nešto nižim cenama, tako da zaključujemo jednu osrednju godinu."

Pannon RTV/Szalai Adrián

Među jesenjim kulturama, cena suncokreta je nepredvidljiva, jer su prerađivači platili predujam od 34 dinara, ali je izostala korekcija cene.

prinos
rekordni prinos
kukuruz
pšenica
produktna berza
cene
ratari

Najnovije

15:44, Frissítve: 20:04

Lepa crkva uvek ispuni dušu

Velika obnova katoličke crkve u Adi, koja je započela još decembra 2021. godine, sada je na pola puta. U toku je sređivanje unutrašnjosti, a ove nedelje započeće i izmena krovne konstrukcije.
12:57, Frissítve: 19:25

Lepe frizure za humani cilj

U Senti je organizovano humanitarno šišanje. Organizatori su prikupljali pomoć za „Beba-mama" klub u Senti koji u naselju obavlja humanitarne aktivnosti.

Najčitanije

Automobilom uleteo u jezero

Nezgoda se verovatno dogodila tokom noći kada je krećući se obilaznicom, vozač promašio krivinu i automobilom završio ravno u Krvavom jezeru.

Pomozimo ocu sa četvoro dece

U subotičkoj porodici Vranka otac sam othranjuje četvoro dece i potrebna mu je naša pomoć. Petočlanoj porodici najpotrebnije su životne namirnice, sredstva za higijenu, kao i građevinski materijal.