Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

Govor mržnje se mora osuditi i kažnjavati

2022.05.04
17:41
Forrás
Pannon RTV
Svaki govor mržnje treba osuditi, treba da imamo nultu toleranciju prema svakom obliku diskriminacije i razlikovanja – čulo se danas u Subotici na konferenciji pod nazivom „Govor mržnje".

U današnjem društvu tema govora mržnje spada u one koje traže da se o njoj što češće govori, kako bi ga predupredili i sankcionisali.

Položaj manjina u poslednjih 15 godina promenjen je u pozitivnom pravcu – izjavio je dr Balint Pastor, predsednik Skupštine grada Subotice u pozdravnom govoru na konferenciji pod nazivom „Govor mržnje". Rekao je da od pre 10 godina smatra otežavajućom okolnošću ukoliko je krivično delo počinjeno iz mržnje.

„Pre 15 godina mediji su bili puni izveštaja o napadima na Mađare ili druge manjine. Poslednjih godina, zahvaljujući svima nama, uspeli smo da postignemo da se to samo sporadično dešava, ukoliko se uopšte dogodi. Društvena klima se u potpunosti izmenila. U osnovi nema negativne atmosfere prema manjinama, a ovakve konferencije kao današnja doprinose tome da stručnjaci različitih profila iskažu svoje stavove i da se definiše šta je potrebno učiniti u interesu toga da govor mržnje bude što manje prisutan" rekao je dr Balint Pastor, predsednik Skupštine grada Subotice.

Pannon RTV/Raffai Csaba

Na konferenciji održanoj u Velikoj većnici Gradske kuće predstavljeno je 15 radova koji su se bavili temom tolerancije i govora mržnje. Bilo je reči, između ostalog, o govoru mržnje usmerenom prema manjinama ili pojedinim grupama, kao i načinu sankcionisanja. Takođe, tema je bila i nasilje među mladima na društvenim mrežama.

„Studijom je utvrđeno da je čak 1,9 procenata žrtava sklonije samoubistvu nego njihovi regularni vršnjaci. Takođe, ono na šta se mora ukazati pažnja, jeste da je sve veća zastupljenost dovela do toga da se priča o ovom vidu vršnjačkog nasilja, ali sa druge strane ne postoji pravni okvir, odnosno pravno sankcionisanje onlajn sajberbulinga, kako se inače zove vršnjačko nasilje na društvenim mrežama" rekla je Vida Vilić, kriminolog.

Zbog društvenih mreža govor mržnje je postao mnogo vidljiviji i prisutniji. Izazivanje mržnje prema ranjivim osobama ili grupama može da se širi poput požara.

„Međutim,  ne možemo nikako govoriti o nekoj sada posebnoj ekspanziji. Mislim da mi načelno živimo u tolerantnom društvu, ali da svakako sada zahvaljujući novim tehnologijama on biva za nijansu vidljiviji, nego što je to bilo ranije, kada je to bilo samo na nekom zidu ili možda u nekim javnim glasilima ili u nekoj radijskoj ili tv emisiji. Znači možda se radi o većoj vidljivosti, ali ne o većem broju govora mržnje u našoj zajednici" ocenio je dr Zoran Pavlović, pokrajinski ombudsman.

Konferenciju je organizovao pokrajinski ombudsman i Institut za kriminološka i sociološka istraživanja iz Beograda.

Subotica
dr Balint Pastor

Najnovije

Najčitanije

Pomozimo ocu sa četvoro dece

U subotičkoj porodici Vranka otac sam othranjuje četvoro dece i potrebna mu je naša pomoć. Petočlanoj porodici najpotrebnije su životne namirnice, sredstva za higijenu, kao i građevinski materijal.

Automobilom uleteo u jezero

Nezgoda se verovatno dogodila tokom noći kada je krećući se obilaznicom, vozač promašio krivinu i automobilom završio ravno u Krvavom jezeru.

Lepe frizure za humani cilj

U Senti je organizovano humanitarno šišanje. Organizatori su prikupljali pomoć za „Beba-mama" klub u Senti koji u naselju obavlja humanitarne aktivnosti.