Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Gradski odbor SVM-a u Novom Sadu obeležio 25. godišnjicu postojanja

2023.09.17
12:55
2023.09.17
16:31
Forrás
Pannon RTV
Tim povodom je organizovana svečanost na kojoj su dodeljene zahvalnice.

Gradski odbor Saveza vojvođanskih Mađara u Novom Sadu je obeležio 25 godina postojanja.

Gradski odbor Saveza vojvođanskih Mađara u Novom Sadu ima sedam mesnih odbora i blizu 630 članova. Kada je osnovan ovaj gradski odbor, lokalna mađarska zajednica je proživela je vrlo teško razdoblje – naglasio je Laslo Galamboš, koji je i sam bio među osnivačima. Dodao je da je u ono vrema trebala velika hrabrost kako bi se prihvatio zadatak zastupanja interesa Mađara u Novom Sadu. Ciljevi su ostali isti. “Verujem da su ti ciljevi aktuelni i danas. Jedan cilj je da se mađarska zajednica u Novom Sadu što više uključi u javni život grada, a drugi je da uloga Saveza vojvođanskih Mađara bude takva da ispuni očekivanja mađarske zajednice.”

Među budućim planovima, između ostalog, ostaje nepromenjeno jačanje obrazovanja, kulturnih i građanskih organizacija i svih oblasti vezanih za svakodnevni život novosadskih Mađara – rekla je Anamarija Viček, predsednica Gradskog odbora SVM-a u Novom Sadu. „Rezultati koje smo pokazali u poslednje vreme, kao i oni koje bismo želeli da nastavimo u narednom razdoblju, svi su rezultat redovnog kontakta sa članovima, jer pre svega pokušavamo da rešavamo probleme na koje nam naši članovi ukazuju."

Na ovoj svečanoj manifestaciji su uručene i zahvalnice svim onim članovima koji su u Savezu vojvođanskih Mađara, konkretno u Gradskom odboru Novog Sada članovi 10, 20 ili 25 godina. Elvira Kovač, potpredsednica SVM-a: „Znam da nije bilo nimalo lako i koliko je decenijskog rad bilo potrebno u prošlosti od strane naših članova, stranke i rukovodstva, da bi se npr. realizovala ideja Kolegijuma Evropa, da danas sve više dece pohađa nastavu na mađarskom nastavnom jeziku, kako tokom osnovne škole, tako i kasnije."

Nakon svečane sednice usledio je neformalan razgovor, svečana večera i zabava u Mađarskom kulturnom centru “Šandor Petefi”.

Gradski odbor SVM
Novi Sad
Laslo Galamboš
Anamarija Viček
Elvira Kovač

Najnovije

Najčitanije

33. Berbanski dani u Horgošu

Izložbom proizvoda i svečanim kulturnim programom su započeli 33. Berbanski dani u Horgošu. Narednih dana u naselju će se prikazati brojni programi, posetioce očekuju sportski sadržaji, takmičenje u kuvanju, vašar, koncerti.