Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Grnčarska radionica u Ruskom selu

2019-08-06
21:10
2019-08-06
21:19
Forrás
RTV Pannon
U Centru za dijasporu u Ruskom selu organizovana je stalna grnčarska radionica.

U banatskom Ruskom selu ima već dve decenije kako organizuju kamp narodnih rukotvorina, sa ciljem da mlade upoznaju i zavole stare zanate i umeća. Odatle i ideja da se u Centru za dijasporu organizuje jedna stalna grnčarska radionica.

U Ruskom selu koje ima 2.800 stanovnika Centar za dijasporu jeste centar društvenog života za oko 800 Mađara. U kontinuitetu ga grade, proširuju i nastoje da ga obogate novim sadržajima. Zahvaljujući dva uspešna konkursa kod Fondacije „Čori Šandor" ove godine su uspeli da ostvare radionicu grnčarije. „Dobili smo potpuno novu opremu. Novi grnčarski točak na elektromotor, odlično je raditi na njemu. Osim toga, imamo veliku peć od 100 litara. Dakle, sve što je potrebno za rad" kaže Eržebet Kormanjoš, grnčarka, Nova crnja.

U osmišljavanju radionice veliku pomoć je dala Katalin Balaž, keramičarka, stipendista programa „Petefi Šandor" i njen suprug. Može se reći da su pronašli svoje mestu u banatskoj dijaspori. „Ovo je velika radost za mene. Iskreno, neću otići. Dakle, s vremena na vreme, kao što sam se vratila i u kamp, i ovamo ću se vratiti na jesen. Verovatno i naredne godine. Ovo je već kao da dolazim kući" kaže Katalin Balaž.

Prvi kurs grnčarije organizovan je uz veliko interesovanje. Očekuje da u  okviru narednih nekoliko meseci u radionici bude stalno angažovan jedan majstor grnčarije. „Ciljevi su nam znatno veći od toga. Ne samo to da imamo radionicu i da možemo da je pokažemo. Moj cilj, kao rukovodioca društva jeste da ova radionica bude priznata na nivou Vojvodine, da postane najpriznatija radionica u pokrajini" kaže Šandor Talpai, predsednik, Mađarski obrazovni, kulturni i omladinski centar Torontala, Rusko selo.

Izrađeni radovi izloženi su u galeriji Centra za dijasporu. Predmeti će biti izloženi i na Danima ludaje u Kikindi, i uskoro bi trebali da stignu do svakog naselja Vojvodine.

Rusko Selo
grnčarija

Slične vesti

Najnovije

13:12, Frissítve: 18:08

Jezik, društvo i um

Niz konferencija o jeziku koju je 1992. godine pokrenuo odsek za hungarologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu proširio se na čitav region Karpatskog basena.
21:14

Kako hraniti ptice u prirodi

Približavaju se zimski dani, i to je vreme kada je potrebno hraniti ptice. Nije svejedno šta se stavlja u hranilice, jer od neodgovarajuće dohrane možemo i da naštetimo pticama.

Najčitanije

Teška nesreća u Senti

Muškarac od 70 godina, poginuo je danas pre podne u Senti nakon što je pao sa električnog bicikla, piše list „Mađar so".

Frižider za 4 miliona?

Međunarodni sajam nameštaja u Beogradu, uz značajne popuste očekuje posetioce sve do nedelje. Pored robe iz serijske proizvodnje zainteresovani mogu da kupe i neke jedinstvene delove nameštaja.

Gužve na granicama

Oni koji u Mađarsku žele da uđu na graničnom prelazu Horgoš-Reske na autoputu treba da računaju na višesatno čekanje.

Heni Der uskoro u Temerinu

Od Čantavira do užurbanosti Budimpešte. Razgovor sa Heni Der, o njenim profesionalnim i privatnim životnim planovima, vodila je Gabriela Vadleve u Budimpešti.