Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Rácz László

Haj-tek škola u Bečeju

2022.11.30
17:30
2022.11.30
17:47
Forrás
Pannon RTV
U Osnovnoj školi „Petefi Šandor” u Bečeju otvorena je savremena, digitalna učionica. Ova obrazovna ustanova je na konkursu „Haj-tek škola”, Grupacije „Mesaroš”, dobila sredstva u visini od 30 miliona forinti.

Potpuno novi laserski rezač, 3D štampač i laptop računari instalirani su u novoj haj-tek učionici Osnovne škole „Petefi Šandor” u Bečeju. Deca su već i testirala laserski rezač i štampač. Od 10 prijavljenih škola iz Srbije, jedino je ova dobila podršku iz Mađarske, u okviru programa „Haj-tek škola”.

Ibolja De Negri, predsednica Udruženja prosvetnih radnika mađara Severne Bačke: „Osnovna škola „Petefi Šandor” je napisala najbolju prijavu i sada nam je veoma drago što su sredstva došla u ovu zajednicu. Nadamo se da će biti i nastavka, pošto je moderno digitalno obrazovanje, obrazovanje budućnosti, koje je više nego potrebno.”

Pannon RTV/Rácz László

Aktivnosti u haj-tek učionici pomažu bolje razumevanje okruženja u 21.veku. Jedan od uslova prijave za mađarski program bio je da učenici koriste ove nove alate na svakom času.

Gabrijela Potrebić Težer, direktorka, Osnovna škola „Petefi Šandor”, Bečej: „Prilikom obrade neke lektire, na primer, glavni lik lektire se štampa u 3D tehnici. Dakle može se koristiti i kod onih predmeta, kod kojih to nikada ne bi pomislili. Veoma je važno povezivanje predmeta u projektnom obrazovanju, kada se u učionici mogu upotrebiti znanja iz više predmeta.”

Pannon RTV/Rácz László

rogram „Haj-tek školy”, zasnovan na novoj pedagoškoj metodologiji, obezbeđuje školama najsavremeniju digitalnu opremu, kao i obuku nastavnika.

Adam Horvat, stručni rukovodilac, „Haj-tek škola”, Mađarska: „Direktor škole i nastavnici koji su izabrani da učestvuju u programu, puni su entuzijazma, a već je sada jasno da su puni ideja o tome kakvu će sekciju, neke dodatne programe i kakve vežbe će na časovima realizovati. Mislim da je „Haj-tek škola” došla na pravo mesto.”

Vrednost podrške koja je stigla iz Mađarske iznosi 30 miliona forinti, odnosno blizu 74 hiljade evra.

Bečej

Najnovije

11:47, Frissítve: 12:14

Predstavljanje maski mohačkih bušara u VM4K

Svi oni koji su u četvrtak uveče posetili klupske prostorije Vojvođanskog mađarskog obrazovnog, kulturnog i istraživačkog centra (VM4K) u Subotici su mogli da saznaju više o trikovima rezbarenja maski bušara i njihovoj istorijskoj povorci.
16:01, Frissítve: 17:03

Uspešnih preduzetnika ima i u malim naseljima

Investicija u firmi „MetalCorp“ u Staroj Moravici, realizovana u okviru podrške Fondacije Prosperitati za srednja i velika preduzeća od izuzetnog značaja, predata je na upotrebu. Preduzeće je 2017. i 2019. godine uspešno konkurisalo kod Fondacije.

Najčitanije