Ugrás a tartalomra
Pixabay/vlaaitje/illusztráció

I mačke su čovekov dobar prijatelj

2018.08.10
20:30
2018.08.10
20:38
Forrás
MTI
Kako komuniciraju mačke i njihove gazde, istraživali naučnici Univerziteta „Eotvoš Lorand" sa katedre za etologiju i zaključili da su i mace dobro društvo.

Naučnici su tražili odgovor na to kako su vlasnici mačaka sposobni da razumeju ponašanje domaće životinje, njene namere i raspoloženje, odnosno da li je mačka za to sposobna. Iz odgovora je proizašlo da, iz ugla držalaca mačaka, njihovi ljubimci imaju značajnu sposobnost shvatanja i osećanja, mačke razumeju različite oblike ljudske komunikacije i same na različite načine mogu da komuniciraju sa ljudima.

Odnos vlasnika mačaka prema ljubimcima nije jednak: žene „više pretpostavljaju" na polju empatije o mačkama, dok muškarci kao i vlasnici mačaka sa višim obrazovanjem svoje životinje smatraju komunikativnijim i sa više empatije. Stariji su više govorili o tome da im se mačke prilagođavaju na emotivnom planu.

mačke
prijatelj

Najnovije

12:51

Omladinski kamp u Senti

U Senti je u izvanrednoj atmosferi realizovan od strane senćanskog Istorijskog arhiva i Nacionalnog istorijskog spomen-parka u Opustaseru zajednički priređeni kamp namenjen mađarskim i vojvođanskim srednjoškolcima.
18:09, Frissítve: 19:56

TSC brusi formu pred početak sezone

Fudbaleri iz Bačke Topole su do sada bili na pripremama u Sloveniji, gde su odigrali nekoliko utakmica. U ekipi su i dalje velika očekivanja, njihov cilj je da sledeće sezone prvenstvo završe na trećem mestu.

Najčitanije

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.

Jutros pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Jake policijske snage i hitna pomoć su izašle na lice mesta. Kako Panon RTV nezvanično saznaje, došlo je do međusobnog obračuna migranata, više osoba je povređeno. Naš članak se stalno ažurira!