Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Ima li zarade od belog luka u Vrbici?

2022.07.05
13:17
2022.07.05
17:05
Forrás
Pannon RTV
U ataru sela Vrbice berba belog luka je u punom jeku. Posle prošlogodišnje štete od grada, poljoprivrednici su ovu godinu započeli sa velikim nadama i do sada su zadovoljni prinosom.
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Beli luk je nezaobilazan u mnogim jelima mađarske kuhinje, a u zemlji crnici u selu Vrbica u Banatu donosi dobar rod. Da beli luk koji se ovde gaji ne ostane samo kuriozitet sela i okoline, već i prepoznat u inostranstvu, domaći poljoprivrednici su se udružili i podneli zahtev za dobijanje sertifikata za kvalitet.

Livia Seke, potpredsednica Udruženja „Vrbički prolećni beli luk” iz Vrbice kaže: „Ovo smo zapravo započeli još 2017. godine, ali smo nažalost tada naišli na prepreke, jer nismo znali sve u vezi elaborata. Napisan je 2016. godine, geografski smo zaštitili naš beli luk i onda smo naišli na nekoliko problema kao što je broj čenova, boja luka, a bilo je i drugih problema koje smo sada otklonili.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Nedostatak radne snage u poljoprivredi, osetan je takođe i u Vrbici. Do njiva sa zasadom belog luka porodice Varga sezonski radnici i dolaze sa udaljenosti od po 70-80 kilometara kako bi na vreme bio ubran prolećni beli luk. Satnicu od 350 dinara smatraju prihvatljivom.

Eva Potloka iz Padeja kaže: „Mi sakupimo onoliko timova koliko možemo da dovedemo. Obično ja odlučujem gde idemo. Idemo tamo gde nas zovu i gde je najpotrebnije. Već četiri godine kako radimo kod Varginih i uvek se vraćamo kod njih."

Porodici Varga iz Vrbice u 2022. godini rad na zemlji  najviše otežava suša, pa su nekoliko nedelja navodnjavanjem morali da nadoknađuju potrebnu količinu vode. Ove godine očekuju prinos od šest do sedam tona po hektaru.

Akoš Varga, uzgajivač belog luka iz Vrbice: „Trenutna cena je takva, da možemo reći da ne diktiramo mi tržište. Veoma često možemo da prodajemo preprodavcima, ali se uz to trudimo i da isporučujemo u inostranstvo. Uglavnom prodajemo u Bosni i Crnoj Gori, a najviše u južnoj Srbiji. Pretežno oni određuju cenu, jer se tražiti može bilo koji iznos, ali ga ne dobijamo."

Na cenu belog luka najviše utiče njegova jesenja sorta, čija cena se trenutno kreće između jedan i jedan i po evra. Poljoprivrednici se, pak, nadaju da će mladi luk prodavati po višoj ceni, između dva i dva i po evra.

beli luk
Vrbica

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Na Paliću je počela proslava Dana Svetog Ištvana

Kao i prethodnih godina, ljudi su i ove godine već u popodnevnim časovima počeli da se okupljaju na centralnoj manifestaciji proslave Dana Svetog Ištvana na obali jezera Palić. Od 15 časova posetioci su imali priliku da obiđu vašar rukotvorina.

Eko park i igralište za mlade!

Kanjiža je bogatija za jedno novo igralište i društveni prostor. Staro igralište u Mostarskoj ulici je naime u potpunosti transformisano, dodati su novi elementi.