Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Indijanski kamp u Čantaviru

2020-09-24
19:20
2020-09-26
15:52
Forrás
Pannon RTV
Indijanski kamp je napravio jedan stariji bračni par iz Čantavira, u njemu sa svim rekvizitima tipičnim za indijansku kulturu.

Šatori, ložišta, lukovi, indijansko oružje - čovek bi mogao pomisliti da se našao u jednom američkom vestern filmu, ipak ne morate da idete tako daleko da biste videli ovakve i predmete slične njima, ako vas zanima indijanska kultura. U Čantaviru, jedan stariji bračni par, već godinama sakuplja ove specijalne rekvizite. Njih je posetila i naša snimateljska ekipa.

Peter Majoroš iz Čantavira, i njegova supruga Marija, već godinama planiraju da kod kuće naprave jedan indijanski kamp. Ove godine su u tome uspeli. Našu snimateljsku ekipu su dočekali sa vatrenom vodicom, sa kojom su nas, na jedan zamišljeni način uveli u poseban svet Indijanaca.

Na osnovu priče, Indijanci su, nakon što su napustili svoje šatore, na ulaz postavili koplje umesto katanca, na taj način ukazujući na to da nisu kod kuće.

Peter i Marija, upoznali su se veoma mladi, i već tada su bili zainteresovani za indijansku kulturu. Čitali su knjige i proučavali dokumentarne filmove vezane za tu temu. Marija Majoroš, Čantavir: „Kada je moj suprug predložio ovo, da napravimo indijanski kamp, bilo mi je gotovo neverovatno, jer se moj muž ne kreće mnogo, on samo sedi, ali sa njegovim rukovođenje ja  sam uspela da sve to nekako sklopim. Kao prvo morala sam da složim drva, zatim smo prebacili šatorsko krilo koje je on već godinama ranije ukrasio crtežima."

Peter je čitavog života želeo da ode u Severnu Ameriku, gde bi izbliza mogao da sazna još više o indijanskoj kulturi. Pošto mu se želja nije ispunila, ostale su knjige i dokumentarni filmovi. Kako kaže, delimično je svoju želju ostvario, gradeći indijski kamp sa svojom suprugom. Peter Majoroš, Čantavir: „Cela ova operacija početa je još pre deset godina, ovde je, pokazaću vam, imali smo jednu radnju, u toj radnji sam ja, svake zime, kada nije bilo posla, zidarskih radova napolju, sve se smrzlo, onda sam ja to danonoćno radio unutra. Taj šator sam tamo postavio, tamo unutra, napravio sam tu odeću tamo unutra, dakle polako sam se pripremao za to pre desetak godina. Pa sad, kad sam već odlučio da sakupljam i antikvitete, unutra je bilo malo mesta, moja velika želja je bila da, kada već nisam uspeo da odem u Ameriku, Severnu Ameriku, da vidim Indijance, odlučio sam sa suprugom, sada kada sam napunio 82 godine, da mi to napravimo napolju."

Sledeći plan ovog bračnog para iz Čantavira je izgradnja jednog Apači šatora od granja. Peter je istakao da će sa svojom suprugom, sve dok je živ, proširivati indijanski kamp.

Čantavir
indijanski kamp
indijan
rekviziti
Peter Majoroš
Marija Majoroš

Slične vesti

Najnovije

00:38, Frissítve: 17:02

Ekoturizam na dva točka

Izgrađeno je drveno-rustično odmorište za bicikliste, na Ludašu. Projekat "EcoVeloTour" ima za cilj da integriše ekoturizam i biciklistički turizam.

Najčitanije

Susreti gljivara na Fruškoj gori

Gljivarsko društvo Novi Sad krenulo je danas u obilazak gljiva na Fruškoj gori. Ljubitelji prirode i gljivari imali su prilike da se upoznaju sa vrstama gljiva koje se nalaze u našem okruženju.

Rekordan broj zaraženih od korone u Srbiji

U poslednja 24 časa potvređena su 1.053 nova slučaja zaraze kod 9.430 testiranih. Od posledica zaraze preminulo je pet osoba, i do sada je od korone ukupno preminulo 798 pacijenata.