Ugrás a tartalomra
Facebook

Interetno festival – porodični festival

2022.08.16
18:18
2022.08.23
15:46
Forrás
Pannon RTV
Na ovogodišnjem Interetno festivalu u Subotici, publiku će zabavljati 10 plesnih ansambala i više od 300 igrača.

Organizatori zainteresovane očekuju šarenim programom. U centru grada, odnosno Etnopolisu, od 23. do 27. avgusta biće igranke, izložbe tradicionalnih stvari, vinske ulice, raznih igara i dečijih aktivnosti.

Ovogodišnji Interetno festival biće pravo osveženje za ljubitelje narodne muzike, očuvanja tradicije i rukotvorina. Posetioce Etnopolisa očekuju i izložbe, vašar, klupske večeri, vinska ulica i aktivnosti rukotvorina.

Izabela Poljaković, organizator: „Interetno festival kao svojevrsni festival svih umetnosti, organizuje se pod pokroviteljstvom Uneska i nastoji da predstavi celokupno naše intelektualno i kulturno nasleđe. Ovome, pored igre, muzike, pozorišta, pripadaju i naše zanatske tradicije, pa na izložbi i sajmu starih zanata oživljavaju stare zanatske tehnike i oživljavaju tehnike poput kovačke radionice i izrade sveća.“

Pannon RTV/Tímár Zsolt

Organizatori se trude da festival bude porodično orijentisan, pa su organizovali nekoliko zajedničkih porodičnih programa i dečijih aktivnosti.

Silvija Rumenjaković, organizator: „Na Interetno festivalu ni ove godine neće izostati porodičnih programa jer će se igraonica „Zlatna Kapija Nepker“ iseliti na glavni gradski trg. Vrata igraonice otvaraju se u 16 časova, decu očekuje bogata igraonica, a u 17 časova mogu da se upoznaju sa raznim zanatima.“

Pannon RTV/Tímár Zsolt

Specijalni gost festivala biće plesna grupa „Kečkemet“ sa kojom domaćini dugi niz godina imaju bliski odnos. Vredi posetiti i poslednji dan festivala, jer članovi „Kečkemeta“ i lokalne plesne grupe „Rona“ pripremaju svečanu završnu produkciju, pod nazivom „Pogled unazad“.

Hajnalka Bodrogi, generalni direktor Mađarskog kulturnog centra Nepker: „Plesna grupa Rona  predstaviće svoju produkciju zasnovanu na zaostavštini Bele Bartoka, dok će plesna grupa Kečkemet, 27. avgusta na glavnoj bini festivala predstaviti rad Zoltana Kodalja. Ovo je veoma velika produkcija u životu naše ustanove kao i Kulturnog društva „Hires Agora“ iz Kečkemeta.”

Pannon RTV/Tímár Zsolt

Pored domaćih izvođača, nastupiće i izvođači iz Mađarske, Crne Gore, Slovenije i Slovačke. Ljubitelji narodne muzike, svetske muzike i lake muzike su takođe dobrodošli tokom cele nedelje u centru Subotice.

Interetno festival
Subotica
Nepker

Slične vesti

Najnovije

13:46, Frissítve: 18:45

Velike grupe migranata

Grupe migranata nalaze se u skoro svakom delu Subotice. Ilegalni migranti se u velikim grupana nalaze ne samo na šumskom delu već i u centru i prigradskom delu.

Najčitanije

Nova pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Ponovo se desila pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici kod Subotice. I ovaj put su avganistanski trgovci ljudima otvorili vatru - rekli su našem novinaru na licu mesta ilegalni migranti koji su u grupi pobegli iz šume.