Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Istorija Srema

2022.05.23
16:28
Forrás
Panon RTV
U organizaciji Kulturno-umetničkog društva „Petefi Šandor" u Maradiku je predstavljena knjiga Ferenca Urija „Istorija Srema".

Zoltan Berta, šef kancelarije KUD-a „Petefi Šandor" pozdravio je prisutne, a nakon toga publika je mogla da čuje recitaciju Atile Čepregija, učenika prvog razreda.

Ova knjiga je simbol našeg identiteta, ona govori o dešavanjima u prošlosti, o Sremu i životu, radu, borbama i razmišljanjima ljudi koji su pre mnogo hiljada godina živeli u Sremu – rekao je Zoltan Berta: „Ima otprilike 12 godina kako smo je zamislili i pripremali, sakupljali, i sa razdaljine od 12 godina možete da zamislite koliko je zaista bilo teškoća, ali smo ih prebrodili."

Atmosferu na predstavljanju upotpunio je i nastup mešovitog hora „Tarcal" i tamburaškog orkestra.

Pannon RTV/Bognár Róbert

„Pevaćemo stare sremačke pesme, veoma stare pesme i posle toga sa tim idemo na Durindo" kaže Rožika Erdeš.

Predstavljanje ove i sličnih knjiga ima snažnu ulogu u održanju zajednice, rekao je Đeze Bordaš, urednik izdanja.

„Nastavnik ima, treba znati, 95 godina, tako da ne može da bude prisutan jer je ležeći bolesnik, ali nas raduje da se pojavila ova knjiga i smatram da je to ozbiljan posao u lokalnoj istoriji. Veoma mnogo dela je pregledao i citirao je mnoga, tako da smatram da se prvi put pojavljuje ovakva knjiga o Sremu na mađarskom jeziku" rekao je Đeze Bordaš, pisac.

Nakon predstavljanja knjige publika je imala prilike da vidi i izložbu slika Čile David.

Istorija Srema
knjiga

Slične vesti

Najnovije

16:18, Frissítve: 20:20

FK Vinogradar iz Hajdukova slavi 75 godina

FK Vinogradar iz Hajdukova slavi 75. godišnjicu. Povodom ovog jubileja predat je na korišćenje novi teren sa veštačkom travom i sistem za navodnjavanje glavnog terena. Klub je za sve zainteresovane organizovao porodični dan i prijateljsku utakmicu.

Najčitanije

Tradicionalna trka magaraca u Svetićevu

U Svetićevu u opštini Bačka Topola je održana trka magaraca. Ovaj događaj je bio obogaćen s nekoliko propratnih programa, kulinarskim takmičenjima, takmičenju u obaranju ruku u ženskoj i muškoj kategoriji i takmičenju u ispijanju piva.