Ugrás a tartalomra
Szerbiai Belügyminisztérium

Ištvan Pastor: Srbija treba da preispita svoju migracionu politiku

2023.09.18
20:31
2023.09.18
21:01
Forrás
Pannon RTV
Smatram da je vreme da Srbija započne proces preispitivanja svoje migracione politike. Rešenje je da migranti budu u prihvatnim centrima do dobijanja azila, kaže Ištvan Pastor.

Nedavni, učestali slučajevi obračuna migrantskih kriminalnih bandi, koji se više ne dešavaju samo na rubu grada, već i u centru Subotice bili su povod za razgovor sa Ištvanom Pastorom, predsednikom Saveza vojvođanskih Mađara i Skupštine Vojvodine za emisiju ”Javni poslovi“ na Panon RTV-u.

Pastor je rekao da je o ovoj temi više puta razgovarao sa Aleksandrom Vučićem, predsednikom Srbije i da je njegova rečenica da je potrebno preispitati migracionu politiku Srbije. Sagovornik Panon televizije je podsetio da to isto čini i Italija, kao članica Evropske unije.

”Potrebno je preduzeti korake, posebno ukoliko se uzme u obzir da je Ursula von der Lajen, pre nekoliko dana u Evropskom parlamentu podnoseći izveštaj o prethodnoj godini nedvosmileno rekla da evropska ekonomija ima potrebu za radnom snagom i da je zbog toga potrebno povećati migraciju. Potrebno je legalizovati i dozvoliti ljudima da u Evropi dobiju posao. Da se ovo dešava u legalnim okvirima, ukoliko bi ih neko odabrao, stavio u autobuse ili avione, i odvezao ih da rade u fabrikama, mislim da niko ne bi imao ništa protiv. Međutim, to nije slučaj. Ovo su organizovane aktivnosti zasnovane na prevari i laži, na falsfikovanim dokumentima, što na kraju vodi do rata između bandi, oko toga da koji migrant će pod čijim vođstvom jedanput-dvaputa-triputa-pet puta juriša na granicu i nekako pređe u zapadnu Evropu“ kazao je Pastor.

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara podsetio je da njegova stranka od 2015. godine ukazuje na ovaj problem koji je postepeno, korak po korak doveo do sadašnjeg rata bandi krijumčara ljudi. Prema njegovim rečima Srbija je tada, 2015. godine bila prisiljena da prihvati migracije, kao što je, rekao je Pastor, sada nastoje da Srbiju prisile na sankcije protiv Rusije.

”Jedna od taktika približavanja Evropskoj uniji, je u tome da države koje su u procesu pridruživanja, treba da zastupaju stavove Evropske unije u važnim političkim pitanjima, Zauzvrat se daju neka obećanja, koja, kao i u ovom slučaju, izostaju, jer nismo dobili ništa“ ustvrdio je Pastor.

Sagovornik Panon televizije kaže da je migraciona politika Evropske unije dospela u škripac i da je sada potrebno pronaći druga rešenja.

„Ovo je pomalo tragikomično da dolazi 200-300 policajaca, sa dronovima i helikopterima, termovizijskim kamerama. Pronađu 300 migranata, odvezu ih u prihvatne centre oni se tamo okrepe i već ih čeka kolona taksi vozila koja ih dovozi. Smatram da je jedino rešenje da se u blizini srpsko-makedonske granice formiraju kampovi i ko dobije azil, on može da uđe u zemlju, a ostali treba da budu vraćeni“ rekao je Pastor.

On je dodao da stav Saveza vojvođanskih Mađara zvanično ne podržava ni jedna parlamentarna stranka, ali da on smatra da Srbija nema drugi izbor.

”Neprihvatljivo je da Srbija nema vlast nad delom svoje teritorije, s druge strane, građani s pravom osećaju da ih država ne štiti. Zbog toga mislim da mi nemamo šta da kalkulišemo, nemamo razloga da se bavimo time da li nas neko podržava, jer je ovo pitanje potrebno pokretati u nadi da će biti onih koji će nam pomoći pošto mi radimo u cilju opšteg dobra. Naš cilj nije da državi ili građanima ne bude dobro, već želimo da nam svima bude dobro“ zaključio je Ištvan Pastor gostujući u televizijskoj emisiji „Javni poslovi“ na Panon RTV-u.

Ištvan Pastor
Javni poslovi
migracija

Najnovije

Najčitanije

33. Berbanski dani u Horgošu

Izložbom proizvoda i svečanim kulturnim programom su započeli 33. Berbanski dani u Horgošu. Narednih dana u naselju će se prikazati brojni programi, posetioce očekuju sportski sadržaji, takmičenje u kuvanju, vašar, koncerti.