Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Ištvan Pastor: Vandalizam sa političkom pozadinom

2023.09.05
10:55
2023.09.05
16:11
Forrás
Pannon RTV
Uništavanje slova mađarskog naziva Subotice je politička poruka onih malobrojnih kojima ne odgovara uzajamno razumevanje, poštovanje i partnerstvo Srbije i Mađarske, već im je interes podsticanje konflikta, rekao je Pastor za Panon RTV.

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i Skupštine Vojvodine u razgovoru za jutarnji radijski program na Panon RTV-u izdvojio je uništavanje mađarskog naziva Subotice i migrantsku krizu kao trenutno najaktuelnija pitanja.

Povodom uništenih slova kojima je Subotica ispisana na mađarskom jeziku i u bojama mađarske zastave, Ištvan Pastor je ocenio da ovde nije reč o običnom vandalizmu.

Tu je reč o mnogo više, o unapred planiranoj aktivnosti za koju je potrebno bilo da se na prilično vandalski način organizuje velika sila i sasvim je sigurno da će njene posledice biti dugoročne“ kazao je Pastor i dodao da u razmišljanju o ovom činu potrebno dodati i trenutak kada se dogodio. Prema njegovim rečima logično je bilo da naziv bude oštećen odmah po postavljanju, jer je to moglo nekome da zasmeta i izazove momentalnu reakciju.

Ali to se nije dogodilo, što mi potvrđuje da ovde nije reč u prvom redu o natpisu, već pre svega o političkoj poruci. Političkoj poruci čija je suština da put kojim sada već godinama idemo, a koji uključuje međusobno razumevanje, prihvatanje, poštovanje i partnerstvo, ne odgovara svima. Malobrojnima u društvu to ne odgovora, a oni kojima to ne odgovara žele da podstaknu konflikt. Kako se podstiče konflikt? Tako da stvari prenesemo na političko polje. Tako da ovaj čin nije bio krivično delo, već politička akcija“ kazao je Pastor.

Prema njegovim rečima iza ove političke akcije stoje oni koji o politici, o odnosima sa mađarskim organima imaju drugačije zamisli od njegovih ili predsednika Vučića ili premijera Orbana. Naveo je da je to razlog zbog čega je na društvenim mrežama i napisao da je ovo poruka predsedniku Vučiću, koja boli sve nas, ali Mađare najviše.

Zbog čega sam rekao da je to poruka predsedniku? Zbog toga jer je povodom Dana grada u više navrata izjavio da je prihvatio moju molbu i podržao postavljanje ovih natpisa. Poruka je upućena njemu, da oni koji su ovo počinili ne podržavaju ga da nastavi ovu politiku, ne podržavaju ga u tome da se srpsko-mađarski odnosi ovako razvijaju.

Napisao sam da se nadam da predsednik to razume i siguran sam da on to shvata. I siguran sam da će dati odgovor koji za mene, ali i za njega i za sve nas, ne može biti ništa drugo nego ovaj put kojim smo počeli da idemo i kojim idemo“ nastavio je Pastor u razgovoru za jutarnji program Subotičkog mađarskog radija.

U ovom trenutku niko ne može da kaže ko je to. Ali vidim da u opozicionoj štampi vojvođanskih Mađara, među mađarskim partijama koje su povezane sa opozicionim strankama u Beogradu i među portalima postoji stalno sugerisanje da ovo ne mogu biti drugi počinioci, nego Srbi. Nisam uveren u to. Tako nešto nikada nisam izjavio, niti ću. Moje uverenje je da je ovo bilo politički motivisan čin. Nabrojani akteri ili učesnici su u nedelju pre podne na društvenim mrežama iskazali takvu aktivnost, kao da su znali šta se sprema, šta će se dogoditi. Odmah su prihvatili temu i podsticali javno mnjenje. U zagradi da kažem da je ovde reč o stranci, mislim na Demokratsku zajednicu vojvođanskih Mađara, koja je više od deset godina, ili blizu deset godina produžena ruka opozicionih beogradskih i novosadskih liberala“ rekao je Pastor.

Što se tiče portala koji se bavio vestima iz Vojvodine, prema Pastorovim rečima, reč je o portalu čiji je finansijer i osnivač stranka Jobik iz Mađarske, koja je, kako je ocenio sada liberalna desna partija finansirana dolarima.

Zbog toga smatram da se političke namere ne mogu isključiti iz ovog događaja“ zaključio je Pastor.

U razgovoru za radijski program na Panon RTV-u on je ocenio da ovaj događaj neće uplašiti ovdašnje Mađare. Takođe je objasnio da je postojeći natpis uklonjen, pošto popravka nije moguća zbog razmere oštećenja, i da će uskoro biti postavljen novi.

Ištvan Pastor je u studiju Subotičkog mađarskog radija govorio i o migrantskoj krizi i kako je kazao gotovo da nema gostovanja u medijima da on ili članovi njegove stranke od 2015. godine dosledno ne ponavljaju iste stavove: da je prioritet zaštita bezbednosti naših građana, da je potrebno uvesti red i da se mora zaustaviti i sprečiti ilegalna migracija. Pastor kaže da kada je pre dve sedmice dogovarao dolazak predsednika Vučića u Suboticu rekao mu je da je ovdašnja situacija u pograničnom prostoru neizdrživa.

Nema opravdanja za to. Nema opravdanja za to da je vlast izgubila nadležnost nad delom svoje teritorije, a to se sada dešava. Navodeći njegove reći želim da kažem da je rekao da Srbija treba da preispita svoju migrantsku politiku. Neka to znači bilo šta, ali ono što je sigurno treba da bude otklon od ovog sada“ rekao je Pastor.

Predsednik SVM-a i Skupštine Vojvodine naveo je da sredstva koje stoje sada na raspolaganju za zaustavljanje migracije treba efikasnije primeniti. Pastor je najavio da će o ovoj temi ponovo razgovarati sa predsednikom Vučićem, jer prema njegovim rečima nema važnije i aktuelnije teme.

U razgovoru na Panon RTV-u Ištvan Pastor dotakao se i lokalnih tema, pre svega otvaranja akva parka na Paliću. Prema njegovim rečima gradonačelnik je sa „Elite Palić“, izabranim operaterom, potpisao ugovor 15. avgusta i u roku od 30 dana treba da započne rad. Pošto se u javnosti dosta nagađalo oko cena ulaznice, Pastor je rekao da će park raditi u vremenu od 10 do 18 časova, uz vanredno organizovana noćna kupanja, i da bi cena za popodnevno kupanje od 15 do 18 časova mogla da bude 600 dinara, uz popuste za decu. On je ocenio da je to i u odnosu na okolna kupališta konkurentna cena ulaznice.

Ištvan Pastor je odgovorio i na pitanje zbog čega nije bio prisutan na nekoliko javnih dešavanja poslednjih nedelja. Kako je rekao bilo je sedmica kada je prevaljivao i 3.500 kilometara, ali takođe se u poslednjih mesec - dva ima ozbiljnih problema sa sistemom za varenje, a zbog dehidratacije morao je da provede i nekoliko dana u bolnici. Slušaoci Subotičkog mađarskog radija mogli su da čuju da ga je u bolnici posetio i Aleksandar Vučić, predsednik Srbije.

Istvan Pastor

Najnovije

12:47, Frissítve: 16:49

Ovako vide Mađare u svetu

Rihard Robert Kiš, dobitnik nagrade Prima Primissima za turističko novinarstvo, u ponedeljak posle podne u biblioteci „Jožef Atila“ u Kanjiži predstavio je četvrto prošireno izdanje svoje knjige „Ovako vide Mađare u svetu“.
15:55, Frissítve: 17:28

Sastali se Orban i Dodik u Budimpešti

Mađarski premijer Viktor Orban je primio u karmelićanskom samostanu Milorada Dodika, predsednika Republike Srpske. Viktor Orban je rekao da Mađarska na Bosnu i Hercegovinu i Republiku Srpsku gleda kao na svoje časne komšije.

Najčitanije

Dan bećara na Šupljaku

Kada se govori o Danu bećara na Šupljaku, onda je prva asocijacija dobro raspoloženje, ukusna hrana i mnoštvo zanimljivih dešavanja.