Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Ištvan Pastor: Vojvođanski Mađari značajni na izborima za EP

2019.04.11
10:18
2019.04.11
18:48
Forrás
Pannon RTV
Tribina održana u sali Učiteljskog fakulteta na mađarskom jeziku u Subotici na temu Mađara, nacije i politike - 100 godina samostalnosti.

Na tribini je Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara odgovarao na pitanje novinara. Predsedniku Saveza vojvođanskih Mađara pitanja su postavljali Endre Mariaš, saradnik „Mađar soa", Livia Tot, zamenica glavnog urednika časopisa „Het nap", Janoš Toke, glavni urednik časopisa „Čaladi kor" i Gabor Agardi, glavni i odgovorni urednik Subotičkog mađarskog radija.

Pastor je govorio o tome da su zahvaljujući tome što je 2010. godine promenjena paradigma nacionalne politike, mađarsko-mađarski odnosi i saradnja između matične zemlje i mađarske nacije izvan granica stupili na do tada nezabeležen nivo.

Pannon RTV

U okviru programa razvoja privrede tokom tri godine gotovo 250 miliona evra je dospelo do vojvođanskih mađarskih privrednika, poljoprivrednika, porodica. Prema njegovim rečima ovaj model pomoći razvoja privrede je primer koji su počele da primenjuju i  druge mađarske prekogranične zajednice.

Povodom izbora za Evropski parlament izjavio je: potrebno je takvo rukovodstvo u Briselu koje će sa više ozbiljnosti pristupiti problemu proširenja Evropske unije i neće sanckionisati one koji o bitnim pitanjima možda razmišljaju drugačije. Predsednik SVM je podvukao: pred vojvođanskim Mađarima je važna uloga, jer kao dvojni državljani mogu da izraze svoj stav na predstojećim izborima za Evropski parlament i doprinesu tome da jača zastupanje interesa Mađara u Evropskoj uniji.

Ištvan Pastor
Savez vojvođanskih Mađara
Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku

Najnovije

15:44, Frissítve: 20:04

Lepa crkva uvek ispuni dušu

Velika obnova katoličke crkve u Adi, koja je započela još decembra 2021. godine, sada je na pola puta. U toku je sređivanje unutrašnjosti, a ove nedelje započeće i izmena krovne konstrukcije.
12:57, Frissítve: 19:25

Lepe frizure za humani cilj

U Senti je organizovano humanitarno šišanje. Organizatori su prikupljali pomoć za „Beba-mama" klub u Senti koji u naselju obavlja humanitarne aktivnosti.

Najčitanije

Automobilom uleteo u jezero

Nezgoda se verovatno dogodila tokom noći kada je krećući se obilaznicom, vozač promašio krivinu i automobilom završio ravno u Krvavom jezeru.

Pomozimo ocu sa četvoro dece

U subotičkoj porodici Vranka otac sam othranjuje četvoro dece i potrebna mu je naša pomoć. Petočlanoj porodici najpotrebnije su životne namirnice, sredstva za higijenu, kao i građevinski materijal.