Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Ištvan Pastor: Vojvođanski Mađari značajni na izborima za EP

2019.04.11
10:18
2019.04.11
18:48
Forrás
Pannon RTV
Tribina održana u sali Učiteljskog fakulteta na mađarskom jeziku u Subotici na temu Mađara, nacije i politike - 100 godina samostalnosti.

Na tribini je Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara odgovarao na pitanje novinara. Predsedniku Saveza vojvođanskih Mađara pitanja su postavljali Endre Mariaš, saradnik „Mađar soa", Livia Tot, zamenica glavnog urednika časopisa „Het nap", Janoš Toke, glavni urednik časopisa „Čaladi kor" i Gabor Agardi, glavni i odgovorni urednik Subotičkog mađarskog radija.

Pastor je govorio o tome da su zahvaljujući tome što je 2010. godine promenjena paradigma nacionalne politike, mađarsko-mađarski odnosi i saradnja između matične zemlje i mađarske nacije izvan granica stupili na do tada nezabeležen nivo.

Pannon RTV

U okviru programa razvoja privrede tokom tri godine gotovo 250 miliona evra je dospelo do vojvođanskih mađarskih privrednika, poljoprivrednika, porodica. Prema njegovim rečima ovaj model pomoći razvoja privrede je primer koji su počele da primenjuju i  druge mađarske prekogranične zajednice.

Povodom izbora za Evropski parlament izjavio je: potrebno je takvo rukovodstvo u Briselu koje će sa više ozbiljnosti pristupiti problemu proširenja Evropske unije i neće sanckionisati one koji o bitnim pitanjima možda razmišljaju drugačije. Predsednik SVM je podvukao: pred vojvođanskim Mađarima je važna uloga, jer kao dvojni državljani mogu da izraze svoj stav na predstojećim izborima za Evropski parlament i doprinesu tome da jača zastupanje interesa Mađara u Evropskoj uniji.

Ištvan Pastor
Savez vojvođanskih Mađara
Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku

Najnovije

12:00, Frissítve: 12:08

Gorivo jeftinije za četiri dinara

Litar evrodizela će do sledećeg petka na pumpama maksimalno koštati 201 dinar za litar, a benzin evropremijum BMB 95 najviše 171 dinara za litar. Nove cene stupiće na snagu od 15 časova.

Najčitanije

Jaka konkurencija na 31. Tini muzičkom festivalu u Temerinu

Glavne nagrade 31. Tini muzičkog festivala u Temerinu otišle su u Bačku Topolu i Banatski Dvor. Na muzičkom takmičenju svojim pevačkim umećem nadmetalo se ukupno 22 mladih Vojvođana. Manifestacija je održana u lokalnoj hali sportova.