Ugrás a tartalomra

Izložba Đerđa Boroša u Savremenoj galeriji Subotica

2024.02.25
13:09
2024.02.25
17:09
Forrás
Pannon RTV
U sklopu izložbe ovog umetnika iz Subotice je obeležena i 120 godišnjica izgradnje Rajhlove palate.

Izložba u Savremenoj galeriji Subotica pod nazivom “Boroš 90” je bila ispraćena sa velikim interesovanjem. Istovremeno je obeležena 120. godišnjica izgradnje Rajhlove palate i 90. rođendan grafičara i profesora Đerđa Boroša.

Kao slikar, grafičar, dizajner i pedagog, Đerđ Boroš je prisutan u kulturnom i umetničkom životu Subotice i celog regiona više od šest decenija. Tokom tih godina život umetnika i Savremene galerije Subotica su postali isprepleteni. Aktuelna samostalna jubilarna izložba je nastala izborom radova iz Borošovog aktuelnog slikarskog ciklusa iz bogatog opusa Ex libris. Miroslav Jovančić, kustos, Savremena galerija Subotica: „Ovo nije bilo kakva karijera, niti bilo kakav jubilej, i mi smo želeli da na prikladan način izrazimo svoj stav, a taj stav se večeras može videti ovde. Naravno, ovo je način na koji se mora obeležiti jedna takva karijera. Upravo na ovaj način je treba proslaviti. Uostalom, decenijama postoji bliska veza između naše ustanove, našeg stvaralaštva i života i profesije Đurke Boroša."

Na ovoj izložbi je Đerđ Boroš spojio svoje grafičko i dizajnersko iskustvo. Slike koje su ovde izložene je naslikao u poslednje dve godine, a centralni motiv gotovo svih slika je stilizovani fiktivni vojvođanski pejzaš naslikan tehnikom akrila.

Umetnik i profesor veruje u stalnu obnovu i pun je planova. “Želja mi je da budem ovakav optimista, da imam istu veru u budućnost, da nikad ne budem malodušan, uprkos tome što život zna da zada mnogo šamara, ali to se mora preboleti, a suština je da ono što sam želeo da radim ceo život, ne kao zanat, već kao profesiju, to je likovna umetnost."

Na izložbi su kolege i učenici čestitali rođendan ovom poznatom subotičkom umetniku.

Đerđ Boroš
Subotica
Savremena galerija
izložba

Najnovije

Najčitanije

Počela turistička sezona na Paliću!

Zahvaljujući letnjim temperaturama mnogi izletnici su u poslepodnevnim satima došli na šetalište oko jezera, na terase ugostiteljskih objekata ili do poslastičarnica.

Prolećni vašar cveća i rukotvorina u Kanjiži

U Kanjiži se ponovo organizuje prolećni vašar cveća i rukotvorina. Mogu se kupiti ručno rađeni ukrasi, nakit, predmeti i cveće. Pokrovitelj prolećnog vašara rukotvorina i cveća je opština Kanjiža.