Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Izložba domaće radinosti u Novom Sadu

2021.10.24
18:26
2021.10.24
18:33
Forrás
Pannon RTV
U Novom Sadu je tokom vikenda posetioce čekala izložba domaćih i starih rukotvorina. Na manifestaciju je došlo više od pedeset vojvođanskih izlagača.
Pannon RTV/Juhász Géza

Zainteresovane je čekala ukusna domaća hrana i razne rukotvorine. Specijaliteti su se mogli i degustirati.

Anđelja Kličarić, izlagač, Ruski Krstur: "Urmela je voćna mešavina koja se sastoji od urmi, aronije i jagoda. Ne sadrži dodatni šećer jer smo se fokusirali na zdravu ishranu i ishranu za dijabetičare."

Među izlagačima bila je i najstarija porodična kompanija za proizvodnju suhomesnatih proizvoda u Srbiji, koja svoje tradicionalne mesne prerađevine proizvodi od 1929. godine.

Dragana Sakač, proizvođač suhomesnatih proizvoda, Kucura: "Sve radimo po starim receptima, dakle bez hemikalija, bez aditiva, sve je domaće. Za našim proizvodima postoji velika potražnja, a imamo i jako veliki asortiman proizvoda, od čvaraka do kulena."

Pannon RTV/Juhász Géza

Cilj Udruženja žena "Staparska ruža" iz Stapara je negovanje tkačkog zanata. Glavni motiv im je staparska ruža, po čemu su i dobili ime.

Mira Kovačev, predsednica Udruženja žena "Staparska ruža": „Imamo razboj za tkanje, verujte, ljudi se jako žele oprobati u ovom poslu jer, iskreno, već godinama niko nije seo na razboj za tkanje u Staparu. Mi smo prva generacija nakon 50 godina koja je sela za raboj za tkanje i sada to želimo preneti jer upravo je to cilj udruženja, da se ovo prenese na mlađe generacije."

Cilj manifestacije je da se podrže stari zanati. Učesnici su mogli potpuno besplatno izlagati i reklamirati svoje proizvode.

Zorana Vladu, organizatorka: „Ovde je i Udruženje žena "Panonka" iz Pančeva, oni su čuvari banatskih šara i motiva koje se mogu videti u Narodnom muzeju, uspele su da ih sačuvaju, a ima i mnogo drugih proizvoda koji zaslužuju puno više pažnje i važnosti za zaštitu, poput, onih sa kojima predstavljamo svoju zemlju na domaćem terenu i u inostranstvu."

Manifestaciju je podržao Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam.

Novi Sad
domaće radinosti
Izložba
rukotvorina

Najnovije

15:04, Frissítve: 15:10

Proširenje, ključ budućnosti?

Politika proširenja Evropske unije, priključenje zemalja zapadnog Balkana, kao i rešavanje problema migracije, bile su teme konferencije „Proširenje, ključ budućnosti?" održane u Budimpešti.

Najčitanije