Ugrás a tartalomra
Pixabay/obpia30

Izuzetno nedelja traje 25 sati

2020-10-24
10:38
2020-10-24
18:50
Forrás
Pannon RTV
Počinje zimsko računanje vremena, u nedelju u zoru časovnici se vraćaju unazad.
Pixabay

Satove treba vratiti unazad s tri na dva sata. Većina naših elektroničkih uređaja, tj. mobilni telefoni, računari i pametni satovi, takođe automatski prebacuju vreme, ipak mora se paziti na starije budilnike, satove koji se ne prebacuju automatski, što može prouzrokovati neugodnosti.

Ko radi u nedelju ujutro, sigurno neće zakasniti na posao. Međutim, ako bi se ovaj članak trebao napisati u martu sledeće godine, upozorili bismo sve da paze da ujutro ne kasne na posao. Razlog za to je jednostavan: ovaj put vraćamo kazaljke unazad, što znači da će u zoru u tri sata biti tek samo dva časa ujutro. A dobra vest je da možemo spavati sat vremena više, ako nam obaveze dozvoljavaju. Pitanje pomeranja sata izuzetno je podeljena tema. Ima onih koji ne žele da se vrši pomeranje časovnika jer se dan skraćuje i brzo padne mrak, ali ima i onih koji vole duge idilične zimske večeri.

Ratko Marić, Subotica:

"- Dobro za mene. Penzioner sam. Malo radim i bavim se muzikom. Za one koji rade, to je verovatno bolje.

- Je li Vama bolje što možete spavati više?

- Da, pre svega za nekog ko radi, jer ja lično mogu spavati koliko hoću."

Pixabay/PIRO4D

„Sad možemo više spavati, a ovo je, kad časovnik vraćamo unazad na staro vreme, uglavnom dobro. Pročitao sam više studija o tome da ovo vraćanje časovnika uglavnom zbunjuje ljude. Mnogi su se već razboleli. " rekao je Ištvan Kučera iz Subotice.

„Ova promena vraćanja časovnika ne bi trebala biti, bolje je zadržati staro računanje vremena, da utvrde da ostane po starom. Možda je bolje, ali možda i nije. " rekao je Petar Nimčević iz Subotice.

Malo ljudi razmišlja, ali vraćanje časovnika unazad utiče i na funkcionisanje našeg organizma. Starije i osetljive osobe teže se prilagođavaju na zimsko ili letnje računanje vremena.

„Kad uzimaju lekove, posebno ako su pomalo dementni, skloni aterosklerozi, pomalo zabrinuti, onda ovo pomeranje časovnika ih pomalo zbunjuje. Dijabetičari koji daju inzulin takođe se moraju tome u mnogome prilagoditi, a to opterećuje i njih. Takođe preporučujem nedelju dana da se tome prilagode. " rekla je dr Margit Pajor, lekar opšte prakse.

Inače, zimsko računanje vremena trajaće do 28. marta 2021.godine, kada ćemo satove ponovo pomerati unapred. U Evropskoj uniji se u proteklom periodu više puta poteglo pitanje ukidanja pomeranja časovnika. Za očekivati je da će se o tome odlučivati sledeće godine, tako da će ovo standardno pomeranje vremena za sada još uvek biti na snazi. Zanimljivo je da Island, Rusija i Belorusija u zoru ne prelaze na zimsko računanje vremena.

nedelja
sat
zimsko
računanje
vreme
vraćaju
unazad

Slične vesti

Najnovije

18:46, Frissítve: 18:56

Vakcinacija nastavljena i u Kovačici

Vakcinacija protiv korona virusa je u punom jeku i u opštini Kovačica. Svi koji žele da se vakcinišu mogu da biraju između kineske vakcine Sinofarm, američko-nemačke vakcine Fajzer-Biontek i vakcine AstraZeneka.
16:44, Frissítve: 16:54

Šta treba uraditi ako nekoga napadne pas?

Nedavno je jedna Subotičanka pretrpela težak napad čopora pasa. Ovaj incident je izazvao dosta bure u gradu, jer se na ulicama često mogu videti psi lutalice, ali isto tako i u parkovima, na trgovima, usamljeno ili u manjim-većim grupama.

Najčitanije

U Kanjiži dostupne tri vrste vakcina

Stanovnici opštine Kanjiža mogu da biraju među tri vrste vakcina. Osim američko-nemačkog „Fajzer-Bajontek" cepiva i kineskog „Sinofarma", dostupna je britansko-švedska vakcina „Astra Zeneka".