Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

Jene Hajnal: izmene i dopune Zakona o kulturi ne bi trebalo da idu pred parlament u takvom obliku

2021.03.31
19:00
2021.03.31
19:21
Forrás
Pannon RTV
Savet za nacionalne manjine ponovo je, nakon godinu dana, održao sastanak u glavnom gradu Srbije. Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta, govorio je na sastanku o predloženim izmenama i dopunama Zakona o kulturi.
Pannon RTV/Idei Sándor

Popis stanovništa u Srbiji odložen je za oktobar sledeće godine - saopštila je premijerka Srbije Ana Brnabić predstavnicima saveta nacionalnih manjina u Beogradu. Saveti će tako imati više vremena za pripremu i izvršavanje zadataka vezanih za popis.

Savet za nacionalne manjine ponovo se, nakon godinu dana, sastao u glavnom gradu Srbije. Na sastanku je doneta odluka i o tome da prioritetna oblast podrške Budžetskog fonda za nacionalne manjine ove godine bude obrazovanje, odnosno da 30 miliona dinara iz republičkog budžeta nacionalni saveti mogu ove godine da iskoriste za sprovođenje programa i projekata koji se odnose na unapređenje obrazovanja.

Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta, govorio je na sastanku o predloženim izmenama i dopunama Zakona o kulturi. Predsednik MNS-a je zatražio od premijerke Srbije Ane Brnabić da izmene i dopune u ovakvom obliku ne idu pred Republički parlament.

Jene Hajnal, predsednik, Mađarski nacionalni savet: „U izmenama i dopunama Zakona o kulturi pojavljuju se takve promene, naročito u dve oblasti, učešću nacionalnog saveta u Republičkom savetu za kulturu i ulozi nacionalnih saveta u upravnim odborima ustanova od posebnog značaja za nacionalne savete, za koje smatramo da krše stečena, kolektivna manjinska prava i takođe su u suprotnosti sa odredbama Ustava Srbije. To smo rekli premijerki i nadam se da će naša molba biti saslušana."

Jene Hajnal
zakon
izmene
Savet za nacionalne manjine
Mađarski Nacionalni Savet

Najnovije

Najčitanije

Šupljak: Na Festivalu belog luka dobrodošlica novorođenčadi

Proslava Dana sela godinama se vezuje za Festival belog luka, koji je izrastao u najveću manifestaciju Šupljaka. Tada se organizuje dobrodošlica novorođenčadima naselja i dele im pokloni. 17 novorođenčadi rođenih od Festivala 2019-e dobili su poklon