Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szkocsovszki László

Jubilarni festival pozorišta za decu

2023.09.18
14:28
2023.09.18
16:13
Forrás
Pannon RTV
Predstavom „Stara priča“ u Subotici je otvoren 30. Međunarodni festival pozorišta za decu. Tokom sedam dana biće prikazano ukupno 14 produkcija koje su nastale za decu u Evropi i Aziji. Festival se završava u petak.

Međunarodni festival pozroišta za decu obeležava jubilej, jer se ove godine održava po 30. put. Najmlađe očekuje raznovrstan program, a ono što je važno je i da je ulaz na sve predstave besplatan.

Sala Dečijeg pozorišta bila je ispunjena do poslednjeg mesta na večeri otvaranja festivala u nedelju.

Stevan Bakić, gradonačelnik istakao je da je ovaj festival jedan od brendova grada na šta smo posebno ponosni.

„Divne predstave festivala predstavljaju ogromnu mogućnost za decu da svoju kreativnost, svoju maštovitost i vizije prenesu u umetnost.“

Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu govorila je o značaju jubileja 30 godina održavanja festivala, posebno kada se ima u vidu požrtvovani, istrajan i neprekidan rad koji se obavlja za decu.

„Ove godine na ovom festivalu imamo prilike da kao goste vidimo 14 pozorišta iz 12 zemalja. To nam svedoči o tome koliko je važan ovaj festival.“

Na otvaranju festivala nagrada „Mali princ“ za životno delo uručena je Ameli Vučenović, rodom iz Sarajeva, Jeleni Sitar iz Ljubljane, a trećem dobitniku Bonjo Andrejevu Lungovu iz Bugarske ona će biti uručena kasnije.

Ove godine po prvi put je uručena nagrada „Oton Tomanić“ kao priznanje za teatarsko promišljanje pregaocima na polju dečijeg i omladinskog pozorišnog stvaralaštva i ove godine prvi nagrađeni je dr Zoran Đerić.

Festival pozorišta za decu
Subotica
otvaranje

Najnovije

Najčitanije

33. Berbanski dani u Horgošu

Izložbom proizvoda i svečanim kulturnim programom su započeli 33. Berbanski dani u Horgošu. Narednih dana u naselju će se prikazati brojni programi, posetioce očekuju sportski sadržaji, takmičenje u kuvanju, vašar, koncerti.