Ugrás a tartalomra
Juhász zenekar Tordán
Tanjug/Lukács Attila

Kad su svi iz Torde...

2019-03-17
18:32
2019-03-17
18:38
Povodom nacionalnog praznika organizovan susret tri Torde iz Karpatskog basena.

Pred punom salom, kvalitetan program održali su ljubitelji kulture iz Bihatorde u Mađarskoj, Aranjoštorde iz Erdelja u Rumuniji i Torde u Banatu. Veče Torde je jedno od najvažnijih događaja tokom Tordanskih dana kulture.

Susret tri Torde proteklo je u znaku sećanja na mađarsku borbu za slobodu i revoluciju 1848/49. godine. Venci su položeni na spomenik, a zajednički umetnički program se odnosio na nacionalni praznik i jedinstvo Mađara u Karpatskom basenu. „Razdaljine nas ne sprečavaju u tome da sarađujemo, i razmenjujemo iskustvo. Tokom godine u više navrata se susrećemo u Bihatordi kao i u Aranjoštordi. Najveći je praznik onda kada su tri Torde zajedno" kaže Janoš Dobai, predsednik Saveta MZ Torda.

Gyerekek a színpadon

Saradnja je pre nešto više od deceniju i po počela kroz kontakte vojvođanske Torde i mađarske Bihatorde. Priključila im se Aranjoštorda iz Erdelja. Eva Feđver Đarmati, penzionisana direktorica škole iz Bihatorde u Mađarskoj kaže: „Nije samo ime ono što vezuje naša naselja, nego i to što govorimo isti jezik. Zbog toga i volimo i čuvamo i poštujemo kulturu. Moram dodati da se kod nas ponovo javio interes za tradicionalne narodne igre, nakon što smo videli da ih izvan granica, u torontalskoj Tordi i Aranjoštordi sa toliko ljubavi i zdušno igraju mladi".

Na početku svečanog programa Piroška Segedi, konzul u Generalnom konzulatu Mađarske u Subotici pročitala je pismo Viktora Orbana premijera Mađarske upućeno Mađarima izvan granica. „Veoma se radujem što prekogranični Mađarai ovakvo složno mogu da predstave ovako lep program. Radujem se što sam ovde. Istovremeno bih skrenula pažnju da očekujemo i 26. maja na izborima za Evropski parlament  učešće onako kao što je bilo na prethodnim izborima. Dakle, računamo i na Mađare izvan granica na izborima za Evropski parlament."

A három Torda képviselői

Torda danas ima 800 stanovnika. Uprkos odlivu stanovništva, ipak imaju sto mladih koji plešu narodne igre, a meštani uvek sa velikom ljubavlju čekaju njihov nastup. „Potrebna nam je razonoda. Nedostajo to narodu, razonoda, muzika, a ovo će držati Mađare na okupu, jer ako to nestane – mađarska muzika – neće biti ni mađarskog naroda" kae Verona Šotet, Torda.

Ova manifestacija ujedno je i susret sa onima koji su otišli. Antal Juhas iz Subotice kaže: „Dođem kući. Živim u Subotici, ali ovde dođem kući. Nemam više rodbine. Dobre komšije nam se uvek obraduju".

U okviru programa održano je i takmičenje u pravljenju kolača. Gosti će posetiti i Beograd, a u nedelju će obići spomen kuću dr Janoša Berenjija.

 

Torda

Slične vesti

Najnovije

18:09, Frissítve: 20:54

Kupite karte na vreme!

Fudbalski klub TSC će u subotu u Senti igrati protiv Partizana iz Beograda. U derbiju Superlige očekuju se pune tribine i prava fudbalska poslastica.
19:25

Kostolanji i društveni mediji

Šta bi tvitovao, vlogovao ili blogovao na društvenim mreži Kostolanji 2020-e? - to je tema za takmičenje đaka u okviru manifestacije "Dani Dežea Kostolanjija". Radovi se primaju do 20. marta.

Najčitanije

Prisustvo migranata izaziva strah u Kanjiži

U Kanjiži je održan građanski forum u vezi sa migrantskom krizom. Meštani su razgovarali sa čelnim ljudima opštine i tom prilikom su sa njima podelili svoju zabrinutost zbog prisustva migranta.

Zatvoren na kruzeru

Subotičanin, koji radi na kruzeru Diamond Princess, a koji je stavljen u karantin blizu obale Japana, dao je eskluzivni intervju za RTV Panon. Daniel Dušnoki je zdrav, nema nikakve simptome.

Vaspitačice vaspitačicama

Prvo stručno savetovanje mađarskih vaspitača u Vojvodini održano je kao događaj, koji su inicirali vaspitači.