Ugrás a tartalomra

Kako bi se cene goriva mogle osloboditi od određenih poreza?

2021.08.25
17:23
2021.08.25
17:36
Forrás
Pannon RTV
Gorivo je u Srbiji i dalje najskuplje u regionu, cene se povećavaju na nedeljnom nivou. Zemlja gubi ogromne prihode zbog činjenice da putnici u tranzitu kod nas veoma retko kupuju gorivo.

Stručnjaci smatraju da bi trebalo da se razmotri kako bi se cena naftnih derivata mogla osloboditi od određenih poreza i nameta.

U Srbiji je cena goriva od početka godine porasla za više od 20 dinara po litru. Prerađivači to objašnjavaju rastom cene nafte na svetskom tržištu. Trenutno bezolovni benzin od 95 oktana košta otprilike 161 dinar, dizel gorivo 162 dinara, dok kvalitetniji dizel sa dodatkom aditiva košta 168 dinara po litru, a bezolovni benzin ekstra klase od 100 oktana 172 dinara. Istovremeno je porasla i cena auto-gasa po litru, koja sada prelazi 90 dinara.

Dragan Vuković sa Palića smatra da je jasno da srpski vozači automobila plaćaju najskuplje gorivo u regionu.

„Upravo sam prošao tri zemlje, u sve tri je gorivo jeftinije, u proseku 10, 12, 15 odsto. Dakle, od Crne Gore, preko Bosne i Hercegovine do Srbije, razlika u ceni može biti čak 30 dinara. Može reći da je najjeftinije gorivo u Bosni i Hercegovini. Vidim da je ovde kod nas benzin ponovo poskupeo, 160-170 dinara, pa to nema nigde."

Zoltan Halas je primoran da se svaki dan vozi od Radanovca do Palića, kod lekara ili u apoteku. Uvek tankuje gorivo za određeni iznos, ali za to dobija sve manje dizela.

„Dve hiljade dinara, za toliko neka toče, pa koliko za dve hiljade dinara izađe."

Žolt Husar iz Horgoša vozi jedan stari Yugo.

„Koristim običan benzin, najjeftiniji.

- Koliko on sada košta?

- 161 dinar i ne znam koliko para.

- Skup je?

- Pa nažalost, skup je."

Prema rečima ekonomiste Imrea Zomborija, glavni razlog povećanja cena goriva je povećanje cene sirove nafte na svetskom tržištu.

„Od oktobra prošle godine cena je porasla sa 40 na 70 dolara po barelu, dakle na 70 dolara, što je prilično veliko povećanje."

To je u funkciji ponude i potražnje. Zbog strogih ograničenja, uvedenih prošle godine zbog pandemije, potražnja za gorivom značajno je opala u čitavom svetu. Cena sirove nafte je takođe naglo pala. Zatim je, kao rezultat vakcinacije, sve više ljudi ponovo počelo da putuje, a takođe se značajno povećao i teretni transport, što je dovelo do naglog skoka potražnje za gorivom, što je opet drastično povećalo cenu naftnih derivata - objasnio je ovaj stručnjak. On je dodao: Za Srbiju bi bilo isplativije da smanji akcize i druge oblike oporezivanja goriva.

„Prevoznici u tranzitu veoma retko toče gorivo u Srbiji, upravo zbog onoga što ste i vi rekli, zbog odnosa cene, pa bi možda trebalo razmisliti o tome da se donese drugačije odluka, jer bi to zapravo povećalo potrošnju, a državna kasa ipak ne bi dobila manje novca."

Trenutno naime svi vlasnici automobila u Srbiji, koji to mogu da urade, rezervoare svojih vozila pune u onim susednim zemljama, gde je gorivo najjeftinije.

gorivo
porez
benzin
dizel
akcize

Slične vesti

Najnovije

14:55, Frissítve: 16:22

Završeni susreti amaterskih pozorišta

U Sajanu su završeni 25. susreti amaterskih pozorišta Mađara u Vojvodini. Tokom sedmice predstavilo se 10 amaterskih družina, a žiri podelio nagrade. Susrete je MNS proglasio od nacionalnog značaja.

Najčitanije

Viktor Orban u Subotici jeo burek iz „Lipe"

Mađarski premijer, nakon što je učestvovao na polaganju kamena temeljca železničke pruge između Segedina i Subotice, i prijemu koji je organizovan nakon toga, sam je zatražio da odu na burek.

Da li može jedna fotografija?

Da li može jedna fotografija? – pod ovim naslovom Viktor Orban podelio je na društvenim mrežama video o poseti Subotici.

Ribokradice, čuvajte se!

Šest brodova i šest terenskih vozila stiglo je u novosadsku ribočuvarsku služba pri JP „Vode Vojvodine" . Danas u podne porinuti su brodovi.

Aleksandar Vučić: „Ko sme, taj pobeđuje!"

„Ko sme, taj pobeđuje!" - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na mađarskom jeziku u Horgošu. Ovom rečenicom opisao je politiku mađarskog premijera Viktora Orbana prema Srbiji.

Vučić: Subotica se dinamično razvija

Predsednik Srbije je poručio: Građani Subotice mogu da se osećaju u privilegovanom položaju, jer je grad jedno od onih mesta gde se ulaže najviše novca.