Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Kako će glasati Mađari van Mađarske?

2018-03-21
13:57
Forrás
Pannon RTV
Mađari van Mađarske koji putem pisama žele da glasaju na izborima za parlament 8. aprila treba da se registruju na nacionalni birački spisak do subote u 16 časova.

Nacionalna izborna kancelarija proteklih dana počela je sa uručivanjem pisama za glasanje. Isporuka će trajati nekoliko dana, te se očekuje da glasačima tek od petka počnu da stižu pisma, rekao je Janoš Babić, generalni konzul Mađarske u Generalnom konzulatu u Subotici.

„Moguće je na više načina glasati putem pisama. Jedan od načina je slanje pisma putem Pošte Srbije, bez poštarine, na adresu mađarske Nacionalne izborne kancelarije. Ove koverte su već adresirane na Nacionalnu izbornu kancelariju, dakle ne plaća se poštarina, niti je potrebno ispisivati adresu. To je jedna mogućnost. Druga je, doći do Generalnog konzulata gde će dve sedmice biti postavljene poštanske kutije za primanje pisama", rekao je generalni konzul Janoš Babić.

Paket pisama za glasanje sadrži glasački listić, formular sa kojim se utvrđuje identitet birača, prazna koverta u koju se smešta glasački listić, kao i koverta za slanje odgovora, i obaveštenje o izbornim pravilima. Birač je dužan da ispuni podatke na osnovu mađarskih ličnih isprava, u suprotnom glasački listić neće biti validan.

„Drugi veliki izborni ciklus je lično glasanje, za one koji na dan izbora, dakle 8. aprila glasaju lično. Za glasanje u stranim predstavništvima mogućnost prijavljivanja otvara se 31. marta", rekao je Janoš Babić.

Generalni konzulat Mađarske u Subotici radiće produženo u periodu od 26. marta do 8. aprila. Od 26. marta do 7. aprila konzulat će biti otvoren od ujutru u 6 časova do 22 časa, dok će 8. aprila ujutru od 6 časova do 19 časova čekati glasače. Zbog uskršnjih praznika konzulat će biti zatvoren 1. i 2. aprila.

Mađarska izbori 2018
Subotički Generalni konzulat Republike Mađarske

Slične vesti

Najnovije

09:21, Frissítve: 09:30

Leti hladi, zimi greje

Traje leto, a sa njim i groznica kupovina klima uređaja. Mnogi ih kupuju ne samo da bi se rashladili, već se spremaju i za grejnu sezonu.

Najčitanije

Devojka iz Horgoša je lepotica štranda

Po oceni žirija Noemi Sabo ponela je krunu Mis štranda dnevnog lista „Mađar so". Ona će predstavljati Vojvodinu na izboru za najlepšu Mađaricu na svetu.