Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Zséli Ágnes

Kamenje spoticanja u znak sećanja na stradale Jevreje u Novom Bečeju

2021.09.14
20:16
2021.09.14
20:23
Forrás
Pannon RTV
U Novom Bečeju održana je komemoracija povodom 80 godina od deportacije Jevreja. U sećanje na stradale u banatskoj opštini postavljeno je Kamenje spoticanja i spomen ploča.
Pannon RTV/Zséli Ágnes

Ovom događaju je, osim poglavara jevrejske i katoličke crkve, nemačke ambasade i predstavnika lokalne samouprave, prisustvovao i Isak Asiel, glavni rabin Srbije. Nakon što je očitao kadiš, na trotoar ispred Šlezinger palate postavljeno je 14 Kamenova spoticanja.

Iz Kikinde, Novog Kneževca, Čoke i Novog Bečeja ukupno je deportovano sedam stotina Jevreja. Među njima bilo je i dvoje pripadnika čuvene porodice Šlezinger koja je bila uticajna u privrednom životu naselja.

„Šlezingerovi su, između ostalog, dobili primat da budu prvi, ako se to može reći da su prvi, dobrom voljom porodice koja je otkupila kuću, dobrom voljom pokrajine koja je proglasila, koja je postavila zaštitu kulturnog dobra" rekla je Ljiljana Popov, predsednica Jevrejske opštine Zrenjanin.

Pannon RTV/Zséli Ágnes

U Novom Bečeju između 1865. i 1947. godine postojala je sinagoga koja je prodata, a kasnije i srušena. Na mestu gde je  nekada bio hram postavljena je spomen ploča.

„Kamen spoticanja otvara pitanje koje spotiče i postavlja: čekaj, šta se ovde desilo? Ovde su ljudi koji su živeli svojim životom jednostavnih građana Novog Bečeja, koji su doprinosili Novom Bečeju i otrgnuti su iz Novog Bečeja i ubijeni zarad jedne ideologije" rekao je Isak Asiel, glavni rabin Srbije.

Prema podacima u Novom Bečeju 1910-tih godina živelo je 220 Jevreja.

Kamenje spoticanja
jevrej
Novi Bečej
komemoracija
deportacije

Najnovije

15:49, Frissítve: 17:08

Mađarska nacionalna politika živi svoje zlatno doba

Zahvaljujući mađarskim novinarima u dijaspori, može se reći da mađarska nacionalna politika trenutno živi svoje zlatno doba - rekla je Katalin Sili na Konvenciji udruženja mađarskih novinara u dijaspori, koje je održano u mađarskom mestu Tengelic.
18:04, Frissítve: 19:37

Avantura prikupljanja smeća

Zagađenje reke Tise otpadom je veliki problem očuvanja prirode. Sa ciljem da se taj otpad ukloni, formirana je ekspedicija na reci Tisi pod nazivom "PET kupa".

Najčitanije