Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Zséli Ágnes

Kamenje spoticanja u znak sećanja na stradale Jevreje u Novom Bečeju

2021.09.14
20:16
2021.09.14
20:23
Forrás
Pannon RTV
U Novom Bečeju održana je komemoracija povodom 80 godina od deportacije Jevreja. U sećanje na stradale u banatskoj opštini postavljeno je Kamenje spoticanja i spomen ploča.
Pannon RTV/Zséli Ágnes

Ovom događaju je, osim poglavara jevrejske i katoličke crkve, nemačke ambasade i predstavnika lokalne samouprave, prisustvovao i Isak Asiel, glavni rabin Srbije. Nakon što je očitao kadiš, na trotoar ispred Šlezinger palate postavljeno je 14 Kamenova spoticanja.

Iz Kikinde, Novog Kneževca, Čoke i Novog Bečeja ukupno je deportovano sedam stotina Jevreja. Među njima bilo je i dvoje pripadnika čuvene porodice Šlezinger koja je bila uticajna u privrednom životu naselja.

„Šlezingerovi su, između ostalog, dobili primat da budu prvi, ako se to može reći da su prvi, dobrom voljom porodice koja je otkupila kuću, dobrom voljom pokrajine koja je proglasila, koja je postavila zaštitu kulturnog dobra" rekla je Ljiljana Popov, predsednica Jevrejske opštine Zrenjanin.

Pannon RTV/Zséli Ágnes

U Novom Bečeju između 1865. i 1947. godine postojala je sinagoga koja je prodata, a kasnije i srušena. Na mestu gde je  nekada bio hram postavljena je spomen ploča.

„Kamen spoticanja otvara pitanje koje spotiče i postavlja: čekaj, šta se ovde desilo? Ovde su ljudi koji su živeli svojim životom jednostavnih građana Novog Bečeja, koji su doprinosili Novom Bečeju i otrgnuti su iz Novog Bečeja i ubijeni zarad jedne ideologije" rekao je Isak Asiel, glavni rabin Srbije.

Prema podacima u Novom Bečeju 1910-tih godina živelo je 220 Jevreja.

Kamenje spoticanja
jevrej
Novi Bečej
komemoracija
deportacije

Slične vesti

Najnovije

17:30, Frissítve: 17:47

Haj-tek škola u Bečeju

U Osnovnoj školi „Petefi Šandor” u Bečeju otvorena je savremena, digitalna učionica. Ova obrazovna ustanova je na konkursu „Haj-tek škola”, Grupacije „Mesaroš”, dobila sredstva u visini od 30 miliona forinti.
12:15, Frissítve: 17:02

Kabare u Čoki

Ženski hor Kulturno umetničkog društva „Dr Tihomir Ostojić” iz Ostojićeva, predstavio je u sredu uveče, u Domu kulture u Čoki, svoju predstavu pod nazivom „Kabare”.

Najčitanije

Pucnjava u Horgošu

Na društvenim mrežama večeras su se pojavili video snimci na kojima se vidi kako jedna grupa migranata šeta ulicama Horgoša, a povremeno se čuje i pucnjava.

Nova akcija policije u Horgošu

U okviru policijske akcije u potpunosti su ispražnjena dva najveća migrantska kampa koja su se nalazila na obodu naselja. Šatori su srušeni, a nagomilano smeće uklonjeno.