Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

Karnevalski susret narodne muzike u Bačkoj Topoli

2020-02-17
16:22
2020-02-17
16:29
Forrás
Pannon RTV
Na drugom Karnevalskom susretu narodne muzike, u nedelju uveče, u Mađarskom kulturnom centru “Kodalj Zoltan” u Bačkoj Topoli, akcenat je bio na predstavljanju tipičnog govora i intelektualne baštine.

Na sceni su nastupili najistaknutiji folklorni umetnici, plesni ansambli, narodni muzičari i pevačke grupe, upotpunjeni narodnim umetnicima iz Mađarske. Organizatori su na taj način odali počast istraživaču narodne muzike Aniko Bodor, koja je tokom svoje karijere sakupljala mađarske narodne pesmei narodnu muziku Bačke, Banata, Srema i Slavonije.

Sa svojom tipičnom nošnjom i tipičnim govorom, Sekelje iz Bukovine, koji su iseljeni iz Bačke 1945.godine, predstavljao je Pevački krug Sekelja iz Bukovine iz mađarskog mesta Erd.

Gaborne Juhas, rukovodilac Pevačkog kruga bukovinskih Sekelja iz Erda he rekla: „Doneli smo buket pesama sa kojima ćemo ispričati našu životnu priču. Nakon toga ćemo pevati o načinu života u Bukovini, o tome kako su nekada živeli Sekelji u Bukovini."

Orkestar “Čaloka” se pred publikom predstavio sa muzikom za ples.  U isto vreme su se orkestri cirti i tamburaški orkestri predstavili sa zvučnim narodnim blagom. Susret narodne muzike po drugi put je organizovao Mađarski kulturni centar “Kodalj Zoltan”. Predsednica Kulturnog centra, Ana Kišimre Serda je naglasila: „Primili smo pozitivne povratne informacije jer članovi orkestara vole da učestvuju na ovakvim susretima. Za publiku je u isto vreme ovaj susret narodne muzike ovde u Bačkoj Topoli nešto novo, jer ga do sada nismo organizovali. Naša sekcije su međutim tokom godina učestvovale na mnogim događajima ove vrste.“

Aron Šutuš je naglasio ulogu ovih susreta u jačanju zajednice. Predsednik Kulturnog saveza vojvođanskih Mađara je rekao da je doživljaj tradicije i vrednosti od najvećeg značaja:  „Sada, kada obeležavamo stotogodišnjice Trijanona, to je još značajnije. Ne samo na ovu stotu godišnjicu, već ja mislim da su Mađari danas u Evropi veoma važan stub. Stub kulture i vrednosti koja se zasnivaju na hrišćanstvu i koje su održale ovaj narod."

U sekcijama kulturnog centra se neprekidno radi. U znak sećanja na mađarsku revoluciju i rat za nezavisnost 1848/49.godine, pripremaju celovečernji program.

Bačka Topola
narodna muzika
narodne igre

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Vučić: uvodimo nove mere

Predsednik Aleksandar Vučić saopštio: pooštrava se zabrana kretanja za vikend ali i kućni ljubimcima je vraćen termin za šetnju.

1171 zaraženih koronavirusom u Srbiji

Zaraza je dijagnostikovana kod 111 ljudi u jednom danu. Testirano je 637 osoba, od tog broja je kod 526 osoba test bio negativan. Dosad je ukupno kod 5008 osoba urađen test