Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kucor Dejan

Kasni sazrevanje višnje u Feketiću

2023.06.01
17:37
2023.06.01
19:59
Forrás
Pannon RTV
Zbog hladnijeg i vlažnijeg vremena od uobičajenog, može doći i do oštećenja roda. Kako kažu proizvođači, voće zbog niske otkupne cene ne vredi prodavati, pa se trude da ga prodaju prerađeno.

U toku je zrenje višnje u Feketiću, i uskoro može da počne berba. Ovu zdravu voćku meštani koriste na mnogo načina. Od nje se, između ostalog, prave džemovi, voćni sokovi i alkoholna pića poput rakije, likera od višanja i vina od višanja.

Ispred skoro svake kuće u Feketićunalazi se drvo višnje. Silardka Kečkemeti bere višnje za svoje unuke, dok ih prati kući iz vrtića.

Silardka Kečkemeti, Feketić: „Naša porodica izuzetno voli višnje iz Feketića, već smo ispekli i prvi kolaš, čim je počela da sazreva. Sada nema toliko roda koliko je bilo prošle godine, kao da su drveća bolesna, ali tamo gde je ima, višnja je divne tamne boje. Pravimo sirup, kompot za zimnicu, stavljamo u zamrzivač za zimu.”

Porodica Horkai, sa svojih 350 stabala višnje, trenutno je najveći proizvođač višanja u naselju. Od višanja će se praviti sok od višanja, vino od višanja, liker, rakiju, a ove godine i pekmez bez šećera, a sve to iz proizvodnje bez upotrebe hemikalija. Ipak, berba višanja još uvek nije počela.

Žolt Horkai, proizvođač iz Feketića: „Čekamo lepo vreme. Maj je bio kišovit, nažalost sazrevanje ne napreduje kako bi trebalo. Malo kasni sazrevanje višanja, mogu da kažem da lepo crveni, ali ove naše višnje sazrevaju do skoro crne, tamno bordo boje, pa treba još barem 5-6-7 dana da budu pozpuno zrele, ali za to nam treba lepo toplo, sunčano vreme.”

Višnje se ove godine još nisu prodavale, ali će, prema rečima proizvođača, kilogram višanja prve klase koštati 150 dinara.

visnja
sazrevanje
Feketić

Najnovije

11:51, Frissítve: 16:59

Dani Debeljače

Ovog vikenda se održavaju “Dani Debeljače” u ovom južnobanatskom naselju. Članovi Mađarskog kulturno-umetničkog centra Debeljača u petak su u centru sela delili tradicionalni fontoš (važan) kolač, a potom su održali bogat kulturni program.
09:49, Frissítve: 16:09

U Beogradu kvadrat stana više od 3000 evra

Tržište nekretnina u Beogradu se naizgled stabilizuje, cene ne rastu, ali ni ne padaju. U glavnom gradu Srbije su najskuplji stanovi u centru, a najjeftiniji na periferiji. Drugačija je situacija kada su u pitanju zakupnine.

Najčitanije

Osvećenje berbe u Horgošu

Osvećena je berba u Horgošu u crkvi Snežne Gospe. Manifestacija je jedan od nastarijih i sa najvećom tradicijom od pratećih programa Berbanskih dana.