Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Payeta Maurice

Ko u Horgošu pravi najukusnije bejgle!

2020-12-01
18:56
Forrás
Pannon RTV
Dom kulture u Horgošu poziva domaćice iz sela, i mlade i stare, da učestvuju u novoj manifestaciji koja treba da preraste u tradiciju.

Traži se naime najukusnija „bejgli" – mađarska štrudla u Horgošu. Pripremljene slane ili slatke kolače ocenjivaće stručni žiri, a pored ukusa ocenjivaće se i izgled. Kako se bliži Božić, organizatori na ovaj način žele uneti jednu prazničnu atmosferu u život sela.

Pannon RTV/Payeta Maurice

Najpopularniji slatkiši za Božić su „bejgli" i drugi kolači od sličnog testa. Upravo zbog toga u Horgošu postavljaju pitanje, koja domaćica pravi najukusniju mađarsku štrudlu.


Ilona Seči je jedna od brojnih domaćica koja će učestvovati na takmičenju. Kako je rekla, ona je od svoje bake naučila kako se prave najukusniji kolači i „bejgli". Ona naime smatra da se priprema najboljih jela može naučiti od bake i dede, pa zbog toga i ona pokušava da tradiciju prenese na mlađe generacije: „To je jedna drevna tradicija, da se na Božić prave kolači, i to oni pravi seljački kolači.  „Bejgli", odnosno mađarska štrudla se već pojavila kasnije i pripada modernijoj seljačkoj kulturi, ali su naši preci još pekli stari, tradicionalni kolač. Sa makom, orasima, pleteni kolač, koji se raspada. Moja baka je uvek govorila da se koač rasipa i da je tako ukusan."

Pannon RTV/Payeta Maurice

Na takmičenju nije važan samo ukus već i izgled. Pripremljene slatke i slane kolače treba doneti 21. Decembra, između 9 i 15 časova, u Domu kulture u Horgošu, gde će kolače ocenjivati stručni žiri. Ovo takmičenje, koje treba da preraste u tradiciju, ima za cilj popularizaciju domaćih ukusa i priznavanje domaćica. Učestvovati se može sa i tradicionalnim, ali i novim vrstama „bejglija", odnosno drugim kolačima.

Nora Šoš, koordinatorka programa, Dom kulture Horgoš: „Nekada se znalo da su „bejgli" od oraha i maka bili najpopularniji, naime i to ima svoju tradiciju, i orah i mak imaju različite simbole u proslavi Božića. Nas je zanimalo šta to novo domaćice ovih dana unose u pripremu ovih kolača, jer smo čuli za „bejgli" od sušenog voća ili jabuke, i zbog toga smo znatiželjni, kako to prave domaćice u Horgošu, odnosno koliko se daleko vraćaju tradiciji."

bejgli
Horgoš

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije