Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Koliko možemo zimi grejati?

2022.08.16
13:17
2022.08.16
19:23
Forrás
Pannon RTV
Ogrev se može nabaviti po paprenoj ceni i pretežno treba da se čeka na isporuku.
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Polako stižu hladniji meseci, a mnogi još uvek čekaju na ogrev. Veliki je pritisak i na drvarama, jer nisu u mogućnosti da na vreme nabave drva, kupci čekaju, a cene samo rastu.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Potražnja za ogrevom je i dalje velika. Posetili smo više drvara u okolini, oni trenutno imaju drva i cena im se kreće imeđu 12 i 13 hiljada dinara. Pretežno se u ponudi nalazi bukva i hrast, dok je ugalj i dalje teško nabaviti.

Potražnja za ogrevom je tolika, da se u nekim drvarama nalaze liste čekanja. Međutim, ima i onih porodica koji su već delom ili u celosti uspeli da nabave ogrev za zimu. Porodica Čičman je u jednoj drvari u Molu već kupila pet kubika drva, dok je nabavka ostale količine u toku. Istina, cena je već i sada bila jako paprena. Tibor Čičman, Mol: „Mi smo pre mesec dana kupili drva koja su tu. Kupili smo pet kubika i to je koštalo 69 hiljada dinara. Dosta je osetno da su drva poskupela, jer plate nisu baš porasle u odnosu na povećanje cene drva, i ovako je malo teže doći do njih i teže je nabaviti drva."

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Drugi su bili srećniji ili iskusniji. Laslo Seke, penzioner iz Mola uvek u martu kupuje ogrev. Cena mu je tada još bila oko sedam hiljada dinara po kubiku, ali je za mnoge penzionere i to bilo skupo. „Kod nas je običaj, jer mi je to struka, drvarsko zanimanje, i znam da se to mora nabaviti na vreme. Već sam u martu kupio drva, jer volim kada stoje napolju dva meseca, tada se suše. Kasnije, kada ih složimo, mnogo je bolje ložiti sa njima, suva su, nema nikakvih problema sa njima, sa dimom, sa čađi i sa sličnim stvarima."

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Cena drva se sedmično menja, kupci se najčešće na dan isporuke suoče sa cenama, ali zbog straha od energetske krize spremni su da plate i veću cenu.

grejanje
drvo
ugalj

Najnovije

13:46, Frissítve: 18:45

Velike grupe migranata

Grupe migranata nalaze se u skoro svakom delu Subotice. Ilegalni migranti se u velikim grupana nalaze ne samo na šumskom delu već i u centru i prigradskom delu.

Najčitanije

Nova pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Ponovo se desila pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici kod Subotice. I ovaj put su avganistanski trgovci ljudima otvorili vatru - rekli su našem novinaru na licu mesta ilegalni migranti koji su u grupi pobegli iz šume.