Ugrás a tartalomra

Koliku moć vera ima i kolika snaga je potrebna da bismo se usudili da je praktikujemo?

2023.12.09
14:47
2023.12.09
17:07
Forrás
Pannon RTV
Duhovno razmišljanje, prilika za ispovest i misa zadušnica za biskupa Lasla Hužvara - to je bila suština adventskog duhovnog dana u organizaciji Hrišćanskog intelektualnog kruga. Vernici su u Domus Pacis u Horgošu došli iz 19 vojvođanskih mesta.

Koliku moć ima vera i koliko je snage potrebno da bismo se usudili da je praktikujemo – sa time je, između ostalog, počeo prvi deo duhovnog razmišljanja. Edit Silađi učestvuje na svakom duhovnom danu, jer joj to, kako kaže, daje veliko duhovno ispunjenje: „Nada je privilegija ili dar svakog hrišćanina, jer se hrišćanin ne brine, već veruje. A ako veruje, onda se nada da će moći da prihvati put koji mu je Bog odredio. Da bismo nastavili tim putem, moramo se nadati da je ta svetlost stvarna i da je mi nećemo ugasiti.”

U adventskom periou čekamo svetlost koja nam dolazi od Boga - rekao je u svom izlaganju Mikloš Vilagoš, župnik iz Mola. Kada je sve mračno, u čoveku živi plamen nade i on se i u najgoroj situaciji nada da će stvari krenuti na bolje: „To je osobina koja nam je usađena. Da bismo sačuvali ovaj plamen, plamen vere, i da bismo mogli da budemo to malo svetlosti u tami, ponekad moramo sami da dopunimo ulje u svetiljku svoje duše. O tome govori naše prvo duhovno razmišljanje.”

Drugi deo duhovnog dana je nosio naslov „Bićeš oslobođen ropstva svoga!”, u okviru kojeg su vernici  osvrnuli na to da čovek mora razumeti šta znači sloboda. Hrišćanski intelektualni krug od svog osnivanja organizuje duhovne dane tokom Velikog posta i Adventa.

Karolj Sabo, predsednik Hrišćanskog intelektualnog kruga: „Pored toga što Hrišćanski intelektualni krug održava duhovni dan tokom Adventa, negujemo i uspomenu na biskupa Hužvara, pa ćemo tako današnji susret završiti misom zadušnicom, koju posvećujemo sećanju na biskupa Hužvara.”

Događaj je realizovan uz podršku mađarskog preduzeća za upravljanje Fondacijom „Betlen Gabor”.

Domus Pacis

Najnovije

18:30, Frissítve: 18:40

Konferencija pravnika na Paliću

Na Paliću je održana konferencija pravnika pod nazivom “Bezgranična zaštita prava manjina”. Događaj je organizovalo Udruženje pravnika vojvođanskih Mađara u saradnji sa Institutom za zaštitu prava manjina iz Republike Mađarske.
15:28, Frissítve: 16:21

Sačuvajmo tradicionalni svinjokolj od zaborava!

Svi zainteresovani su mogli da učestvuju na tradicionalnom svinjokolju u Mesnoj zajednici Makova sedmica u Subotici. Svrha ove manifestacije je očuvanje tradicije, prenos na mlade naraštaje, kao i prikupljanja sredstava u humanitarne svrhe.
11:11, Frissítve: 16:58

“Avantura počinje ovde!”

U Beogradu se pod ovim sloganom održava Međunarodni sajam turizma. Skoro 30 zemalja će biti predstavljeno na ovoj manifestaciji koja će se održati od 22. do 25. februara. Ovogodišnja zemlja partner sajma je Grčka.

Najčitanije