Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Gajo Gábor

Koncert “Sveti Stefan memorijal”

2023.08.27
14:14
2023.08.27
17:02
Forrás
Pannon RTV
Koncert Đovanija Artistija publika je mogla da čuje juče popodne u crkvi Srce Isusovo u Senti. Muzičku kompilaciju izabrao je orguljaš bazilike Svetog Stefana u Budimpešti Gabor Soćori Nađ.

Muzička zajednica Đovani Artisti se već više puta predstavila u Vojvodini. Poslednji put su u nekoliko gradova južnog regiona održali koncert u junu, tada sa gudačkim kvartetom, a sada je došao sam orguljaš Gabor Soćori Nađ.

Pored meštana, na koncert su došli i ljudi iz drugih naselja.

Akoš Horvat, sveštenik iz Novog Sada: “Gabora poznajem dugo, upoznali smo se u Budimpešti kroz posao i veoma cenim njegov rad i talenat. Kada sam video plakat, apsolutno sam želeo da iskoristim ovu priliku da ga čujem.”

Koncert je nosio naziv “Sveti Stefan memorijal”, na kome su između ostalog izvedena remek dela Ferenca Lista, Ištvana Kološa i Gabora Lisnjaija Saboa.

Gabor Soćori Nađ, orguljaš: „Večeras se uglavnom mogu čuti dela mađarskih kompozitora, pošto je nedavno bio praznik našeg kralja Svetog Stefana 20. avgusta i s tim u vezi sam iz crkvenog muzičkog života bazilike Svetog Stefana doneo dela kompozitora Ištvana Kološa.”

Koncert su počeli organizovati još pre nekoliko meseci. Zoltan Borbelj organizator, nastavnik orgulja na Akademiji umenosti u Novom Sadu: “Današnji koncert je dogovoren proletos sa mojim kolegom violinistom, koji je generalni direktor udruženja Đovani Artisti. Konkurisao je na više mesta u Mađarskoj i ponudio je da nam organizuje koncert, da pošalje umetnike i veoma smo se obradovali toj prilici.”

Posle koncerta u subotu, u nedelju ujutru je održana svečana misa povodom Dana Svetog Stefana, koju je služio otac Sabolč Tomašković iz Baje

koncert
Sveti Stefan
Senta

Najnovije

12:47, Frissítve: 16:49

Ovako vide Mađare u svetu

Rihard Robert Kiš, dobitnik nagrade Prima Primissima za turističko novinarstvo, u ponedeljak posle podne u biblioteci „Jožef Atila“ u Kanjiži predstavio je četvrto prošireno izdanje svoje knjige „Ovako vide Mađare u svetu“.
15:55, Frissítve: 17:28

Sastali se Orban i Dodik u Budimpešti

Mađarski premijer Viktor Orban je primio u karmelićanskom samostanu Milorada Dodika, predsednika Republike Srpske. Viktor Orban je rekao da Mađarska na Bosnu i Hercegovinu i Republiku Srpsku gleda kao na svoje časne komšije.

Najčitanije

Dan bećara na Šupljaku

Kada se govori o Danu bećara na Šupljaku, onda je prva asocijacija dobro raspoloženje, ukusna hrana i mnoštvo zanimljivih dešavanja.