Ugrás a tartalomra

Konferencija pravnika na Paliću

2024.02.24
18:30
2024.02.24
18:40
Forrás
Pannon RTV
Na Paliću je održana konferencija pravnika pod nazivom “Bezgranična zaštita prava manjina”. Događaj je organizovalo Udruženje pravnika vojvođanskih Mađara u saradnji sa Institutom za zaštitu prava manjina iz Republike Mađarske.

Zgrada Mađarskog kulturnog centra na Paliću je bila puna pravnika i advokata povodom održavanja Konferencije pravnika pod nazivom “Bezgranična zaštita prava manjina”. Veliki broj učesnika je već učestvovao na konferenciji ranijih godina.

Vanja Calbert, pravnik: „Ovo je važna tema za mene kao mađarskog pravnika koji živi ovde, kako bih znao na koji način da se informišem o razvoju događaja i novim situacijama koje se događaju u dijaspori, šta se događa sa Mađarima u dijaspori. Takođe, da podelim svoje mišljenje i svoje iskustvo o položaju mađarskih pravnika koji žive u Vojvodini i o pravnom položaju mađarske nacionalne manjine.”

Na konferenciji su učestvovali predavači iz Srbije, Mađarske, Slovačke i Rumunije. Andor Deli, poslanik u Evropskom parlamentu, je održao predavanje pod nazivom „Mogućnosti ostvarivanja prava nacionalnih manjina u Evropskom parlamentu.”

Andor Deli, poslanik u Evropskom parlamentu, Fides: „U svom predavanju ću pokušati da pronađem odgovor na pitanje kakav je put do članstva u Evropskoj uniji, kao i u kojoj meri se institucije Evropske unije odnose prema nacionalnim manjinama, prema pitanju autohtonih nacionalnih manjina, i u okviru toga, na koji način mi možemo najefikasnije da ostvarimo svoja prava, da iskoristimo mogućnosti koje institucije Evropske unije mogu da ponude našoj zajednici u slučaju učlanjenja u Evropsku uniju."

Mihalj Njilaš, predsednik Udruženja pravnika vojvođanskih Mađara, je rekao kako je zaštita prava nacionalnih manjina uvek aktuelna tema u regionu, upravo zato su na konferenciji pokušali da pristupe ovoj temi na praktičan način, umesto teorijskog načina.

“O ovoj temi se već vodila diskusija na jednoj od ranijih konferencija, ali smatrali smo da je važno ponovo razgovarati o toj temi. Ne samo u Srbiji, nego sada i iz ugla Evropske unije, iz ugla matice, a biće i organizovana konferencija u Slovačkoj i Rumuniji na temu položaja Mađara koji žive u tim državama."

Rad strukovnih organizacija jednako je važan kao i delovanje organizacija za zaštitu političkih interesa - istakao je dr Balint Pastor. Vršilac dužnosti predsednika Saveza vojvođanskih Mađara je dodao da je delovanje Udruženja pravnika vojvođanskih Mađara od posebnog značaja sa aspekta mladih mađarskih pravnika u Vojvodini.

“Srećan sam što su ovde studenti prava, stipendisti koji studiraju pravo, ali su tu i iskusni predstavnici struke, oni iz pravosuđa i javne uprave koji imaju praktičnog iskustva u trajanju od 12, 20, 30, 40 godina, a upravo ovakve visokokvalitetne konferencije poput ove, mogu da pruže veliki doprinos u produbljivanju strukovnog znanja i izgradnji kontakata."

Na konferenciji je učestvovalo 92 pravnika i advokata.

konferencija
pravnik
Palić
Udruženje pravnika vojvođanskih Mađara
Institut za zaštitu prava manjina
Mađarska
Mađarski kulturni centar
advokat
Bezgranična zaštita prava manjina
Andor Deli
Fides
poslanik
Evropski parlament
Mihalj Njilaš
dr Balint Pastor
SVM
Savez vojvođanskih Mađara

Najnovije

Najčitanije

Počela turistička sezona na Paliću!

Zahvaljujući letnjim temperaturama mnogi izletnici su u poslepodnevnim satima došli na šetalište oko jezera, na terase ugostiteljskih objekata ili do poslastičarnica.

Da li će se ove godine saditi više soje?

Poljoprivrednici se žale na sušu, koja je vrlo neuobičajena za ovo doba godine. Prema vremenskim pokazateljima, u poređenju sa prosekom od poslednjih pedesetak godina, za trećinu manje padavina je bilo u mesecu februaru i martu.