Ugrás a tartalomra
vojvodina.gov.rs

Kraća lista čekanja, kvalitetnija nega pacijenata

2022.03.20
16:40
Forrás
Pannon RTV
Otvoren novi objekat Instituta za onkološke bolesti Vojvodine, opremljen novim uređajima.

U Vojvodini se svakog meseca dijagnostikuje 1000 novoobolelih od raka - istaknuto je u Novom Sadu, na otvaranju novog objekta Instituta za onkološke bolesti Vojvodine. Sa ovim proširenjem i sa nabavkom novih aparata, lista čekanja će biti znatno smanjena, jer je do sada na odgovarajući tretman čekalo oko hiljadu pacijenata – a sada bi taj broj mogao da padne ispod 200. Novo terapijsko odeljenje radiće u dve smene, a dnevno će odgovarajuću terapiju moći da primi oko 70 pacijenata. Uz podršku Vlade Srbije, briga o pacijentima u Novom Sadu je podignuta na jedan viši nivo, i pacijenti više ne moraju da putuju u Beograd, ili čak u inostranstvo na zračenje - rekao je na otvaranju ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Uređaj, koji se može koristiti u terapiji zračenjem, biće u upotrebi od juna.

Zlatibor Lončar, ministar zdravlja: „Umesto jednog aparata za magnetnu rezonancu, sada imamo tri, a umesto liste čekanja od 1000 ljudi, sada imamo manje od 200 pacijenata, pa će tako lečenje pacijenata početi mnogo brže, i tu, kao što ste čuli, neće biti liste čekanja. Od situacije da su pacijenti umirali čekajući lečenje u Turskoj ili u Kladovu, došli smo do jedne sasvim drugačije situacije, to se više neće dogoditi. Zamislite samo koliko života možemo spasili i u kojoj meri će se poboljšati kvalitet života pacijenata."

lista
čekanja
čekanje
pacijent
onkologija
Vojvodina

Najnovije

15:08, Frissítve: 16:23

Situacija sa migrantima i dalje nepromenjena

Šuma na periferiji Subotice, na Makovoj sedmici u blizini granice sa Mađarskom, i dalje je puna migranata. Meštani se više ni ne usuđuju da odu do nekada popularnog mesta za izlet, koje se prostire na velikoj površini.

Najčitanije

Nova pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Ponovo se desila pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici kod Subotice. I ovaj put su avganistanski trgovci ljudima otvorili vatru - rekli su našem novinaru na licu mesta ilegalni migranti koji su u grupi pobegli iz šume.