Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szunyog Tibor

KUD „Petefi Šandor” planira proslavu povodom dobijanja Nagrade za prekogranične Mađare „Zoltan Kaloš”

2021.08.25
11:16
2021.08.25
16:45
Forrás
Pannon RTV
Mađarsko kulturno-umetničko društvo „Petefi Šandor” iz Pančeva dobitnik je Nagrade za Mađare u dijaspori „Zoltan Kaloš”. Nagradu su dobili za 75 godina neprekidnog i sveobuhvatnog rada. Društvo planira da dobijanje nagrade proslavi sa jednim velikim

Svečanost je zakazana za 24. septembar. Šamu Kiš, koji udruženje smatra svojom drugom kućom, veoma se rado prihvatio obaveze da pripremi svečani program.

Šamu Kiš, rukovodilac sekcije narodnog pevanja, KUD „Petefi Šandor”, Pančevo: „Za program se priprema mešovita pevačka sekcija, kao i naše devojke, pevačka grupa „Pantlika” i ansambl „Čorompolo” sa pevačicom Marijom Kemenj. Nadamo se da će sa nama biti i Društvo za čuvanje tradicije Sekelja iz mesta Gara, očekujemo ih, kao i Pevačko društvo „Keve” iz Kovina.

Pannon RTV/Szunyog Tibor

Roditelji Valerije Jona Andrejević bili su istaknuti članovi Mađarskog kulturno-umetničkog društva „Petefi Šandor” iz Pančeva, a njen otac, Janoš, bio je i dugogodišnji predsednik društva. Svečana dodela nagrada u Budimpešti bila je za nju, kako kaže, posebno iskustvo. Prisustvo porodice u životu udruženja smatra veoma važnim.

Valerija Jona Andrejević, članica Predsedništva KUD-a „Petefi Šandor”, Pančevo: „U poslednje vreme nekako imaj osećaj da moramo biti ovde, moramo da pomognemo, jer je veoma važno da ne zaboravimo naš jezik, jer ako njega nekako uspemo da sačuvamo, onda će opstati i naša kultura i naša tradicija.”

Pannon RTV/Szunyog Tibor

Karolj Ranc, predsednik društva, naglašava da svi članovi Nagradu za prekogranične Mađare „Zoltan Kaloš” doživljavaju kao svoju.

Karolj Ranc, predsednik, KUD „Petefi Šandor”, Pančevo: „Sedamdeset pet godina. Bilo je dosta poteškoća, nedostatka novca, različitih političkih pritisaka, različitih loših i dobrih namera, svuda oko nas - znamo šta smo sve preživeli, od embarga, neverovatnog nedostatka novca, nestanka struje i još mnogo toga, ali i dalje postojimo, do dana današnjeg smo tu.”

Pannon RTV/Szunyog Tibor

U ovom udruženje se nadaju da će raznovrsnim programima i u narednom period uspeti da obogate svakodnevicu mađarske zajednice u južnom Banatu.

nagrada „Zoltan Kaloš"
Nagrada za prekogranične Mađare „Zoltan Kaloš"
Pančevo

Slične vesti

Najnovije

13:02, Frissítve: 16:04

„S nama je okrugao svet”

U nedelju uveče u Kanjiži je održan svečani program povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom. U okviru manifestacije pod nazivom „„S nama je okrugao svet”, nastupilo je više od 120 mladih iz opštine.

Najčitanije

Nova akcija policije u Horgošu

U okviru policijske akcije u potpunosti su ispražnjena dva najveća migrantska kampa koja su se nalazila na obodu naselja. Šatori su srušeni, a nagomilano smeće uklonjeno.

Sa nekoliko „klikova“ do pomoći od 5.000 dinara

Mladi Srbije od danas mogu da se prijave za pomoć od pet hiljada dinara. Kao i u prethodnim slučajevima, prijavu mladi između 16 i 29 godina mogu da potraže na stranici Uprave za trezor i sa nekoliko „klikova“ da budu među podnosiocima zahteva.

Jaka konkurencija na 31. Tini muzičkom festivalu u Temerinu

Glavne nagrade 31. Tini muzičkog festivala u Temerinu otišle su u Bačku Topolu i Banatski Dvor. Na muzičkom takmičenju svojim pevačkim umećem nadmetalo se ukupno 22 mladih Vojvođana. Manifestacija je održana u lokalnoj hali sportova.