Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Kupaca je manje, više se skoro ne isplati prodavati na pijaci?

2021.05.09
14:04
2021.05.09
18:08
Forrás
Pannon RTV
Na Mlečnoj pijaci u Subotici, jutros je bilo manje ljudi nego obično. Rotkvica i luk su i dalje hit, a prodavci se žale na mali broj kupaca.

Rotkvica i praziluk - između ostalog su ovo sezonsko povrće kupovali oni koji su došli na pijacu. Najprodavanije voće su banane, jabuke i jagode.

Margit Marković: „Robu uvek ugledam već izdaleka. Ako mi odgovara, onda ne volim da se cenkam, kupim. Znam koliko je energije potrebno uložiti da se to nađe ovde na tezgi. Nekad kupim luk i rotkvice, ali imam rotkvice kod kuće, pa ih zato sada ne kupujem, pa sam kupila samo kerelabu. Drago mi je da sam našla."

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Prema mišljenju kupaca sa kojima smo razgovarali, Mlečna pijaca u Subotici je sve skuplja. Margit Horvat takođe ima to mišljenje.

„Malo je skupo. Retko idem na pijacu, jer imamo baštu, tokom leta to koristimo, a ovde se snabdevamo ovako u rano proleće. Povrće, kupus za salatu. Šargarepa, povrće, ono što još nemamo kod kuće u bašti, samo ispod folija."

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Slobodanka Rihter međutim kaže baš suprotno. Prema njenom mišljenju, više vrsta voća i povrća je tu svežije i jeftinije nego u prodavnicama.

„Kupila sam zeler i zeleni peršun, vrlo je sveže, lepo. Kupila sam i sir, jako lep sir, kremsir. Za sada toliko."

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Slavica Hornjak kaže da moraju neprestano da spuštaju cenu, kako bi zadržali kupce na pijaci. Zbog toga polako više neće biti isplativo prodavati na pijaci - žali se proizvođač.

„Prodajem sve. Kupuju papriku, paradajz, kupus, krompir, krastavce, sve, ali to nije dovoljno. Nažalost, prodavnice nas uništavaju. Na primer, sada još nije sezona paprike, sada kreće naša paprika, koja se proizvodi u foliji, ali mi smo prisiljeni da kupujemo iz uvoza, a ona je užasno skupa, 370-380 dinara po kilogramu."

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Prema rečima Erike Kovačević, zbog nedostatka kupaca mnogi otkazuju svoje tezge i menjaju posao. Ona kaže da pokušava da izađe u susret potrebama svih zainteresovanih, kako bi oni postali stalni kupci.

„Sada prodajem povrće, ali u sezoni i voće. Kupci traže sveže, lepo, da je lepo za oko, čvrsto, tvrdo, tako reći savršeno, i jeftino."

Cena paradajza je 150, jabuka 50-60, a luka 70 dinara po kilogramu. Kilogram krompira i dalje možemo dobiti za 50 dinara.

kupac
pijaca

Slične vesti

Najnovije

19:04

Dogovor o obnovi crkve u Bajmoku

Sporazum o obnovi potpisan je danas u sedištu Subotičke biskupije. Radove koji će na crkvi Svetog Petra i Pavla početi krajem leta, finansiraju subotička lokalna samouprava i država Mađarska.
16:50, Frissítve: 17:50

Dan sećanja na Podolskog u Feketiću

Dodeljene su nagrade pobednicima na konkursu za publicistiku „Podolski Jožef", a priznanja su juče preuzela i dvoje saradnika Panon RTV-a. Program je obuhvatao niz izložbi, podsećanja i predavanja iz književnosti.

Najčitanije

Dogovor o obnovi crkve u Bajmoku

Sporazum o obnovi potpisan je danas u sedištu Subotičke biskupije. Radove koji će na crkvi Svetog Petra i Pavla početi krajem leta, finansiraju subotička lokalna samouprava i država Mađarska.

Živopisna proslava Dana sela u Čantaviru

Na prostoru Novog ostrva obeležen je Dan sela Čantavir. Organizatori su spremili brojne programe za mlade i stare: bilo je foklora, koncerata, dečijih programa, sportsko i kulinarsko takmičenje.