Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragan Miljanić

Lepote Mađarske na nagrađenim fotografijama

2022.09.20
12:30
2022.09.20
16:57
Forrás
Pannon RTV
U Novom Sadu je po prvi put otvorena izložba nagrađenih fotografija Svetskog saveza mađarskih foto umetnika koje prikazuju lepote mađarske prirode, tradicije, običaja.

Postavka obuhvata 176 fotografija 76 autora. Na njima je predstavljen Karpatski basen, i unutar njega nesvakidašnja prirodna blaga Mađarske, vekovima stari običaji, kao i kulturno nasleđe. Dve crno-bele fotografije Ištvan Viraga, majstora fotografije deo su ove izložbe: „Ljubitelj sam prirode, što polazi otuda što je moje rodno selo Kiškoseg u Baranji jedan romantičan predeo, i od detinjstva sam upio tu estetiku, koja karakteriše taj predeo, peščar Baranje, voćnjake koji se tamo prostiru, vinograde i jedna od nagrađenih fotografija koja je ovde izlaže prikazuje takvu prirodu."

Pannon RTV/Dragan Miljanić

Deo ove izložbe publika je mogla da vidi na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

„Svetski savez mađarskih foto umetnika pojavio se ovde kod nas u maju sa 50-60 fotografija i to je bilo toliko uspešno, da su rekli da to ponovimo u mnogo širem obimu" kaže Mihalj Čaki, predsednik novosadske kancelarije Srednjeevropske mreže ekonomskog razvoja.

Pannon RTV/Dragan Miljanić

Novi Sad je ove godine kulturna prestonica Evrope. To je trenutak kada se pažnja kulturnih radnika čitavog sveta usmerava ovamo, zbog toga je bilo važno doneti ovu izložbu u Novi Sad – istakao je Šandor Patruš, predsednik Svetskog saveza mađarskih foto umetnika: „Svetski savez mađarskih foto umetnika ove godine obeležava jubilej 20 godina postojanja, jer smo formirani 2002. godine. Svetski savez mađarskih foto umetnika je savez foto umetnika koji su Mađari ili se izjašnjavaju kao Mađari, u Mađarskoj ili van njenih granica i zastupa njihove interese. Imali smo 26 članova 2002. godine, danas već imamo preko 182 člana iz sedam država. Naravno, pre svega iz država Karpatskog basena, ali imamo članove i iz Francuske, Švajcarke, Engleske, Švedske."

U Muzeju Vojvodine izložba je otvorena do 3. oktobra.

Mađarska
fotografija
fotografije
Novi Sad

Slične vesti

Najnovije

13:02, Frissítve: 16:04

„S nama je okrugao svet”

U nedelju uveče u Kanjiži je održan svečani program povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom. U okviru manifestacije pod nazivom „„S nama je okrugao svet”, nastupilo je više od 120 mladih iz opštine.

Najčitanije

Nova akcija policije u Horgošu

U okviru policijske akcije u potpunosti su ispražnjena dva najveća migrantska kampa koja su se nalazila na obodu naselja. Šatori su srušeni, a nagomilano smeće uklonjeno.

Sa nekoliko „klikova“ do pomoći od 5.000 dinara

Mladi Srbije od danas mogu da se prijave za pomoć od pet hiljada dinara. Kao i u prethodnim slučajevima, prijavu mladi između 16 i 29 godina mogu da potraže na stranici Uprave za trezor i sa nekoliko „klikova“ da budu među podnosiocima zahteva.

Jaka konkurencija na 31. Tini muzičkom festivalu u Temerinu

Glavne nagrade 31. Tini muzičkog festivala u Temerinu otišle su u Bačku Topolu i Banatski Dvor. Na muzičkom takmičenju svojim pevačkim umećem nadmetalo se ukupno 22 mladih Vojvođana. Manifestacija je održana u lokalnoj hali sportova.