Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

Leti hladi, zimi greje

2019-07-18
09:21
2019-07-18
09:30
Forrás
Pannon RTV
Traje leto, a sa njim i groznica kupovina klima uređaja. Mnogi ih kupuju ne samo da bi se rashladili, već se spremaju i za grejnu sezonu.

Stručnjaci kažu da je elektična energija i dalje najjeftiniji energent, a inverter klime su energetski efikasne, a osim toga, i pri spoljnoj temperaturi od minus 20 stepeni sa njima se može zagrejati stan ili kuća.

U jednoj subotičkoj prodavnici tehničke robe kažu da su u sredu ujutru prodali 10 inverter klima uređaja. Dodaju: mnogi kupci dolaze iz Mađarske, jer su klime ovde značajno jeftinije. Inverter klima je pravi hit: sa trenutnom cenom struje sa njima je jeftinije grejanje nego što je to sa tradicionalnim ogrevnim materijalom. Sa klasičnim klima uređajima moguće je grejati samo u prelaznim godišnjim dobima, odnosno u jesen i na proleće, i to samo do minus pet stepeni spoljne temperature.

U odnosu na tradicionalne klima uređaje, inverter klime imaju prednosti jer ih mnogi koriste zimi za grejanje, čak i tada kada je spoljna temperatura između minus 15 i 20 stepeni. Osim toga, stručnjaci kažu da su mnogo energetski efikasnije, odnosno da se sa njima može i uštedeti.

Naime, klasične klime koriste mnogo više struje. Inverter klime su skuplje, ali se ulaganje brzo isplati. Najjeftinije, 12-ce inverter klime koštaju od 35 hiljada dinara, a najkvalitetnije 18-ce inverter klime mogu da se kupe za 55 do 75 hiljada dinara. Sa takvom može da se ugreje čitava porodična kuća, ili stan od 100 kvadratnih metara.

Petar Mitrović sa porodicom živi u stanu na četvrtom spratu u centru Subotice. Hteo je da kupi jednostavnu klimu, ali se na nagovor rodbine i prijatelja odlučio za inverter klimu. U stanu ima grejanje na gas, ali će verovatno potpuno preći na grejanje sa klimom: „Dobra je zbog prelaznih perioda, dakle zbog zime. Inverter klima može da trpi i radi i kada je napolju čak minus 15 ili minus 20 stepeni, što neke druge klime ne mogu, to mi je jedan od boljih saveta zbog kojih sam je uzeo, ali i zbog toga što druge klime ne mogu tako da rade, mislim čak i da nisu takvi potrošači. Cena jeste malo skuplja, ali je sigurno dobar kvalitet."

I prilikom grejanja i prilikom hlađenja manje troši invereter klima, kaže Robert Sabo. Majstor za klime kaže da i tokom najhladnijih zima, pouzdano greje. Pored toga, to je sada najjeftinije rešenje za grejanje: „U osnovi klime je termopumpa, zato manje troši nego grejač. Mnogo je racionalnije s njom grejati. Sa njom se može zameniti ogrevno drvo, ugalj, gas. Jeftinije je grejanje sa jednom klimom, nego kubni metar drva za loženje."

Stručnjak kaže da u zavisnosti od rasporeda u stanu i od veličine prostora, umesto jedne velike 18-ce mogu se montirati dve manje, 12-ce inverter klime.

hladi
greje

Slične vesti

Najnovije

20:31, Frissítve: 20:37

Božićna radionica za decu

Na božićnoj kreativnoj radionici, koja je upriličena u maloj sali Doma kulture “Atila Jožef” u Debeljači, okupio se velik broj dece i roditelja.

Najčitanije

Avanturistički izlet i pokloni

Nesvakidašnje putovanje sa Deda Mrazom je upriličeno danas, Železnice Srbije su pokrenule kompoziciju u novogodišnjem ruhu na liniji Subotica-Palić.