Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Levente Mađar: program razvoja privrede ne završava se ovim konkursom

2023.02.02
15:40
2023.02.02
16:31
Forrás
Panon RTV
U TSC Areni u Bačkoj Topoli potpisano je 49 ugovora o investiranja u srednja i velika preduzeća i poljoprivredna gazdinstva.

Uspešni na konkursu u okviru Vojvođanskog programa ekonomskog razvoja 14 meseci su čekali ovaj trenutak, ali stigao je i rezultat njihove upornosti, ozbiljnosti i pouzdanosti, rekao je Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara na svečanom potpisivanju. Levente Mađar, zamenik ministra u mađarskom Ministarstvu spoljne ekonomije i spoljnih poslova uverio je vojvođanske preduzetnike da će uprkos teškim okolnostima, program ekonomskog razvoja biti nastavljen.

Arpad Sabo je 2020. godine u Bačkom Petrovom Selu podigao pogon za preradu ribe i firma koja radi sa domaćim i stranim sirovinama sada je investirala u hladnjaču uz podršku Fondacije Prosperitati.

„Ova hladnjača je predviđena za smeštaj 600 paleta. U njoj možemo da skladištimo zamrznutu robu. Na taj način možemo da dalje širimo naše proizvode. Možemo, možda, da radimo i za izvoz jer je za to potrebna veća proizvodnja“ kaže Arpad Sabo, vlasnik „Fish and Food“ preduzeća iz Bačkog Petrovog Sela.

Preduzeće Tibora Aladiča godinama već preuzima poljoprivredne proizvode meštana sa Šupljaka i okoline. Od podrške Fondacije Prosperitati izgradiće novi magacin.

„Do sada smo radili u iznajmljenom magacinu i sa ovim konkursom dobili smo mogućnost da izgradimo sopstveni koji je savremeniji i nastojaćemo da ugradimo sve one stvari u ovu otkupnu stanicu koja osavremenjava vremenski zahtevan posao“ kaže Tibor Aladič, direktor „Ludaš Tim“ sa Šupljaka.

Sa stanovišta vojvođanske privrede otkup i prerada poljoprivrednih proizvoda imaju izuzetnu važnost. Veliko je zadovoljstvo što ponovo mogu da potpišu ugovore sa preduzetnicima.

„Potpisivanje ugovor je uvek svečani trenutak. To je trenutak kada se slavi predaja predloga na konkursu, nastanak ideje, priprema dokumenata, donošenje odluke, to je tačka na „i“. Za sve nas današnji dan nije samo sadašnjost već donosi i poruku za budućnost“ rekao je Balint Juhas, rukovodilac Kancelarije Fondacije Prosperitati.

Zbog rata u Ukrajini, energetske krize i inflacije smanjene su perspektive privrede Srednje Evrope. U teškim okolnostima teže je obezbediti izvore. Vojvođanski preduzetnici i dalje mogu da se oslone na podršku iz matične zemlje.

„Mogu da računaju na to da nećemo prekinuti Program ekonomskog razvoja sa ovim konkursnim krugom, već kada svi dobiju predviđene izvore, što će se nadamo desiti za nekoliko meseci, počećemo da razmišljamo o tome kako dalje. Jasno je da ćemo biti mudriji u nameri, i koji je finansijski i ekonomski prostor sa kojim raspolažemo. Jako se nadam da ćemo sredinom godine imati jasnu situaciju. Onda ćemo sačiniti 24. program zajedno sa gospodinom predsednikom i nastaviti raspisivanje konkursa“ rekao je Levente Mađar, zamenik ministra u Ministarstvu spoljne ekonomije i spoljnih poslova Mađarske.

U slučaju upravo potpisanih ugovora rezultati su objavljeni decembra 2021. godine. Većina projekata se već realizuje i gradi. To je potvrda ozbiljnosti, pouzdanosti i izdržljivosti – čulo se na skupu.

„Iz tog ugla, sadašnja netipična situacija, ovaj period iza nas može se razumeti i kao ispit kredibiliteta. Tako posmatrano, zajedno smo dobro položili. Želeo bih da vam se zahvalim na strpljenju i strpljenju koje ste pokazali. To je potvrda ozbiljnosti, sposobnosti i posvećenosti, kao i zaloga izgradnje nacionalne politike čega je ovo važan element“ rekao je Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara.

Vojvođanski program ekonomskog razvoja od 2016. godine podržao je preko 14 hiljada projekata.

Prosperitati
Levente Mađar
Ištvan Pastor
Balint Juhas
potpisivanje
Bačka Topola

Najnovije

13:47, Frissítve: 16:42

Portal eAgrar neophodan!

Zahteve za subvenciju po hektaru poljoprivrednici mogu da podnesu do 15 maja. Rok za prijavu za premije za mleko je samo dve nedelje. Poznati su i rokovi ostalih subvencija. Podnošenje zahteva za novčane subvencije je moguće isključivo preko eAgrara.

Najčitanije

Portal eAgrar neophodan!

Zahteve za subvenciju po hektaru poljoprivrednici mogu da podnesu do 15 maja. Rok za prijavu za premije za mleko je samo dve nedelje. Poznati su i rokovi ostalih subvencija. Podnošenje zahteva za novčane subvencije je moguće isključivo preko eAgrara.