Ugrás a tartalomra

Mađar So održao "žive novine" u Tordi

2020.02.22
19:50
2020.02.22
19:55
Forrás
Pannon RTV
Za ovaj događaj je vladalo veliko interesovanje. Istaknuto je da neposredni susret novinara i čitalaca i dalje ima svoju draž, postoji potreba za tim susretima.

Manifestacija je započela u predvorju Doma kulture u Tordi, izložbom fotografija Čile David, fotoreporterke novina, koju je otvorila Marta Varju, glavni urednik Mađar So-a: „Publika nas uvek čeka i srdačno nas dočekuje. Upravo sam ovih dana prelistavala knjigu "Sedam decenija", koja je izdata povodom 70 godina Mađar So-a, knjigu koju je uredio Ištvan Fodor. Tu sam pronašla jednu fotografiju, i to iz 1955/56.godine. Fotografija je nastala na "živim novinama "ovde u Tordi. Sva mesta su bila popunjena."

Pannon RTV/Lukács Attila

Meštani Torde kažu da i danas sa posebnim interesovanjem čitaju jedine mađarske dnevne novine u Vojvodini.

Iren Barna: „Redovno kupujemo Mađar So. Posebno kada u novinama ima i nagradne igre. Izdanja u nedelju i utorak kupujemo uvek zbog dodatka "Magvete"."

"Žive novine" Mađar So-a je već godinama jedan od istaknutih događaja u okviru Dana kulture u Tordi.

Pannon RTV/Lukács Attila

Janoš Dobai, predsednik Mesne zajednice Torda je naglasio: "Mađar So ima veoma važnu ulogu u životu vojvođanskih Mađara, u očuvanju našeg identiteta, a meštani Torde žele isto to: da sačuvaju mađarsku zajednicu, da sačuvaju svoj identitet."

Tokom "živih novina", pripremljen je intervju sa Ištvanom Pastorom. Predsednik Skupštine Vojvodine je rekao: „Torda može biti rimer za celu mađarsku zajednicu u Vojvodini. Priprem kako u jednom malom banatskom selu, u kome ima 4-5 ili 10-15 ljudi spremnih za akciju, onda prepreke ne postoje. Tada sa može ispuniti sala. Nije tačno da se mađarski narod učaurio i da ne ide nigde. Ovde je sala uvek popunjena, uvek vlada dobro raspoloženje, zato je zadovoljstvo doći ovde."

Pannon RTV/Lukács Attila

Urednici lista su predstavili izdanja Mađar So-a, a dodatak "Magvete" je održao građanski forum. Gost foruma je bio Atila Juhas, državni sekretar za poljoprivredu, Robert Otot, zamenik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu i Mikloš Nađ, predsednik Saveza agrarnih udruženja Vojvodine.

Mikloš Nađ je predstavio zadatke Saveza na čijem je čelu: "Glavni zadatak je da do poljoprivrednih proizvođeče dostavimo informacije, koje u ovom trenutku već otprilike znamo. Kakvu podršku mogu da očekuju ove godine u Srbiji i koji programi im stoje na raspolaganju."

U programu su nastupile folklorne grupe, pevači , pripovedači i citraši iz Torde i okolnih mesta. Događaj je završen tombolom.

Mađar So
Torda
žive novine

Najnovije

Najčitanije

Peti svetski susret Oromčana

Organizatori su pripremili šarolike programe za peti Svetski susret Oromčana održanog u subotu popodne, a za koji je vladalo veliko interesovanje.

Migranti preplavili i šumu u Martonošu

Migrante su pre nekoliko dana pokupili iz Horgoša, a pre tri nedelje iz Martonoša. Vlast redovno proverava naselja pograničnog dela severnobačkog područja, međutim, prema rečima meštana, taxisti konstantno vraćaju ilegalne migrante.