Ugrás a tartalomra

Mađari protiv smanjenja manjinskih prava u Ukrajini

2017.09.12
14:51
2017.10.04
12:35
Mađarske političke partije u Ukrajini smatraju da je novi ukrajinski zakon o obrazovanju neprihvatljiv.

Mađarske političke partije u Ukrajini smatraju da je novi ukrajinski zakon o obrazovanju neprihvatljiv. Oni su postigli jednoglasni stav i zatražili od predsednika Ukrajine Petra Porošenka da ne potpiše ovaj zakon, već da ga vrati u proceduru.

Predsednik odbora za spoljnu politiku Parlamenta Mađarske Žolt Nemet (Fides) je nakon dijaloga pet mađarskih stranaka iz Ukrajine, na konferenciji za štampu u parlamentu Mađarske, rekao da je to anti-evropski zakon, koji može da dovede do kršenja osnovnih ljudskih i manjinskih prava, te da dovede do dalje nestabilnosti Ukrajine. Naglasio je da bi ovaj zakon doveo brojne manjine u pogoršan položaj, što dokazuje i to što Rumunija, Bugarska i Poljska imaju slične stavove sa Mađarskom po ovom pitanju.

Mađarski državni sekretar Levente Mađar je rekao da Mađarska neće prekinuti humanitarnu i razvojnu pomoć za Ukrajinu, koju je upućivala proteklih godina, čak će je i povećati – prenela je informativna agencija MTI.

Ukrajina
Mađarska
manjinska prava
jezik
obrazovanje

Najnovije

Najčitanije

Jaka konkurencija na 31. Tini muzičkom festivalu u Temerinu

Glavne nagrade 31. Tini muzičkog festivala u Temerinu otišle su u Bačku Topolu i Banatski Dvor. Na muzičkom takmičenju svojim pevačkim umećem nadmetalo se ukupno 22 mladih Vojvođana. Manifestacija je održana u lokalnoj hali sportova.

Sa nekoliko „klikova“ do pomoći od 5.000 dinara

Mladi Srbije od danas mogu da se prijave za pomoć od pet hiljada dinara. Kao i u prethodnim slučajevima, prijavu mladi između 16 i 29 godina mogu da potraže na stranici Uprave za trezor i sa nekoliko „klikova“ da budu među podnosiocima zahteva.