Ugrás a tartalomra

Mađari protiv smanjenja manjinskih prava u Ukrajini

2017.09.12
14:51
2017.10.04
12:35
Mađarske političke partije u Ukrajini smatraju da je novi ukrajinski zakon o obrazovanju neprihvatljiv.

Mađarske političke partije u Ukrajini smatraju da je novi ukrajinski zakon o obrazovanju neprihvatljiv. Oni su postigli jednoglasni stav i zatražili od predsednika Ukrajine Petra Porošenka da ne potpiše ovaj zakon, već da ga vrati u proceduru.

Predsednik odbora za spoljnu politiku Parlamenta Mađarske Žolt Nemet (Fides) je nakon dijaloga pet mađarskih stranaka iz Ukrajine, na konferenciji za štampu u parlamentu Mađarske, rekao da je to anti-evropski zakon, koji može da dovede do kršenja osnovnih ljudskih i manjinskih prava, te da dovede do dalje nestabilnosti Ukrajine. Naglasio je da bi ovaj zakon doveo brojne manjine u pogoršan položaj, što dokazuje i to što Rumunija, Bugarska i Poljska imaju slične stavove sa Mađarskom po ovom pitanju.

Mađarski državni sekretar Levente Mađar je rekao da Mađarska neće prekinuti humanitarnu i razvojnu pomoć za Ukrajinu, koju je upućivala proteklih godina, čak će je i povećati – prenela je informativna agencija MTI.

Ukrajina
Mađarska
manjinska prava
jezik
obrazovanje

Najnovije

19:12

Nakon Kolumbije pravac Minhen

Sa takmičenja u bacanju koplja U-20 na svetskom prvenstvu organizovanom u Kolumbiji Adriana Vilagoš iz Malog Iđoša kući se vratila sa zlatnom medaljom. Bacačica koplja ponovo nastupa sledeće nedelje na EP za senione u Minhenu.

Najčitanije

Peti svetski susret Oromčana

Organizatori su pripremili šarolike programe za peti Svetski susret Oromčana održanog u subotu popodne, a za koji je vladalo veliko interesovanje.

Migranti preplavili i šumu u Martonošu

Migrante su pre nekoliko dana pokupili iz Horgoša, a pre tri nedelje iz Martonoša. Vlast redovno proverava naselja pograničnog dela severnobačkog područja, međutim, prema rečima meštana, taxisti konstantno vraćaju ilegalne migrante.