Ugrás a tartalomra

Mađari protiv smanjenja manjinskih prava u Ukrajini

2017.09.12
14:51
2017.10.04
12:35
Mađarske političke partije u Ukrajini smatraju da je novi ukrajinski zakon o obrazovanju neprihvatljiv.

Mađarske političke partije u Ukrajini smatraju da je novi ukrajinski zakon o obrazovanju neprihvatljiv. Oni su postigli jednoglasni stav i zatražili od predsednika Ukrajine Petra Porošenka da ne potpiše ovaj zakon, već da ga vrati u proceduru.

Predsednik odbora za spoljnu politiku Parlamenta Mađarske Žolt Nemet (Fides) je nakon dijaloga pet mađarskih stranaka iz Ukrajine, na konferenciji za štampu u parlamentu Mađarske, rekao da je to anti-evropski zakon, koji može da dovede do kršenja osnovnih ljudskih i manjinskih prava, te da dovede do dalje nestabilnosti Ukrajine. Naglasio je da bi ovaj zakon doveo brojne manjine u pogoršan položaj, što dokazuje i to što Rumunija, Bugarska i Poljska imaju slične stavove sa Mađarskom po ovom pitanju.

Mađarski državni sekretar Levente Mađar je rekao da Mađarska neće prekinuti humanitarnu i razvojnu pomoć za Ukrajinu, koju je upućivala proteklih godina, čak će je i povećati – prenela je informativna agencija MTI.

Ukrajina
Mađarska
manjinska prava
jezik
obrazovanje

Najnovije

Najčitanije

Požar u supermarketu u Malom Bajmoku

U blizini subotičkog buvljaka danas posle podne izbio je požar. Gusti oblak dima bio je vidljiv iz svih delova grada, a teško se disalo u blizini vatre.

U Horgošu veće prisustvo policije

Od jutros je u Horgošu veće prisustvo policije. Pretpostavlja se da traže nestalog muškarca kojem se, tokom prošlog vikenda, u naselju izgubio svaki trag.

Sve više poskupljuje i meso

Domaći potrošači moraju sve više da plaćaju sveže meso. Poskupljenje uglavnom pogađa govedinu, svinjetinu i ovčetinu. Stručnjaci to objašnjavaju porastom cena stočne hrane na svetskom tržištu.