Ugrás a tartalomra
Szkocsovszki László

Mađarska ostvarenja u fokusu petog dana festivala na Paliću

2022.07.21
17:52
2022.07.21
18:57
Forrás
Pannon RTV
Predstavljena su dva mađarska dela, jedno u Subotici, drugo na Paliću, u takmičarskom programu. Sa filmovima „Stradanje" i „Nežno" došli su i neki od aktera.

Karolj Eperješ je režirao i igra glavnu ulogu u drami „Stradanje". Mađarska, 1950. godina. Proganjaju se sveštenička lica. Franjevac Leopold je, na osnovu lažnih optužbi, zatvoren i mučen, kako bi slomili njegov duh. Prema mišljenju Karolja Eperješa istorijske knjige malo se bave ovim periodom, i zbog toga je o tome snimio film.

„To je egzodus gotovo kao Gulag, kao holokaust, kao verski progoni, kao verski ratovi. Rečju, to je veliki egzodus, kao onaj koji sada postoji u Ukrajini, kao što je ovde postojao u Srebrenici i mogao bih da nastavim. To je jedan veliki egzodus. To je u Mađarskoj u 20. veku najveći duhovni egzodus."

Szkocsovszki László

U glavnom takmičarskom programu našlo se i jedno mađarsko ostvaranje, film Ane Nemeš i Lasla Čuja „Nežno". Reč je o ženi, bodibilderu, koja se priprema za svetsko prvenstvo i zbog toga mora da podnese određene žrtve. Trener na filmu Đerđ Turoš nije profesionalni glumac. „Nežno" je prvi mađarski film koji je dospeo u takmičarski program Sandens festivala: „Film je ostvario nagrade u Klivlendu, Klužu i Vizbadenu. Predstavljen je i u Karlovim Varima, Sidneju, i ovde. Tamo gde sam bio prisutan, ili odakle sam dobio reakcije, sve su veoma-veoma dobre, kako za film, a tamo gde sam bio prisutan, gde su lično ocenjivali mene, ili mi javili, tamo su i mene pohvalili. Što mi izuzetno prija jer nisam glumac."

Szkocsovszki László

Na Festivalu evropskog filma na Paliću biće prikazana još dva mađarska filma. U četvrtak je na programu film „Ševa" a u petak „Plava lisica", oba  od 19 časova u bioskopu „Eurosinema".

Mađarska
Palić

Slične vesti

Najnovije

13:46, Frissítve: 18:45

Velike grupe migranata

Grupe migranata nalaze se u skoro svakom delu Subotice. Ilegalni migranti se u velikim grupana nalaze ne samo na šumskom delu već i u centru i prigradskom delu.

Najčitanije

Nova pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Ponovo se desila pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici kod Subotice. I ovaj put su avganistanski trgovci ljudima otvorili vatru - rekli su našem novinaru na licu mesta ilegalni migranti koji su u grupi pobegli iz šume.