Ugrás a tartalomra

Mađarska u programu Horizont 2020

2017-06-19
19:10
Ukupno 140 miliona evra, ili 42 milijarde forinti, dobili su mađarski učesnici na konkursu Brisela za neposredno finansiranje istraživanja, razvoja i inovacija u okviru programa Horizont 2020
Ukupno 140 miliona evra, ili 42 milijarde forinti, dobili su mađarski učesnici na konkursu Brisela za neposredno finansiranje istraživanja, razvoja i inovacija u okviru programa Horizont 2020. Na taj način Mađarska je dospela na 19. mesto među članicama EU, saopštila je mađarska Nacionalna služba za istraživanje, razvoj i inovacije. Među zemljama regiona Mađarska je prva sa 16 prihvaćenih programa u okviru Evopskog veća za istraživanje, dok je po obimu podrške od 23 miliona evra odmah iza Češke. Ovakvom rezultatu Mađarske doprineli su stručni kontakti, iskustvo u pisanju i upravljanju projektima, kvalitetno razrađene ideje, i dobro predstavljanje na engleskom jezikua. Ograničenja su ipak postojala u nedostatku motivacije, s obzirom da je na domaćim konkursima lakša prolaznost. EU sa budžetom od gotovo 80 milijardi evra podržava program Horizont koji se odvija od 2014. do 2020. godine, sa namerom da načini prodor u oblasti istraživanja, razvoja i inovacija a kroz neposredno učešće na konkursima. Ovaj program se oslanja na tri osnovna postulata: izuzetan naučni rad, podrška razvoju privrede i odgovor na društvene izazove.

Most

21:28, Frissítve: 22:10

Összeért a híd két íve

Összeértek a mederhíd ívei, s tizennyolc év után újra átível a Dunán az újvidéki Žeželj-híd. Egyelőre csak gyalogosan lehet átkelni rajta a folyón Újvidék és Pétervárad között.
20:37, Frissítve: 21:06

Citeratalálkozót tartottak Adorjánon

Az idén harmadik alkalommal rendezték meg a „Szól a citera” elnevezésű citeratalálkozót Adorjánon. A szervező Szőke Tisza Művelődési Egyesület mellett még hét csoport lépett színpadra.

Népszerű

Marihuana

Reske: Otkrivena droga u autobusu iz Srbije

Na graničnom prelazu Reske mađarski carinici otkrili su 10 kilograma marihuane u autobusu sa srpskim registracionim tablicama, koji je saobraćao prema Nemačkoj – saopštila je Mađarska Uprava.

Senta: SVM pobedio na izborima za MZ

U nedelju su održani izbori za mesne zajednice u opštini Senta. Građani su mogli da glasaju za kandidate, u sedam mesnih zajednica izabrani su novi saveti.