Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragan Miljanić

Mađarska vlada podržava prekograničnu nastavu na mađarskom jeziku

2021.07.12
15:12
Forrás
Pannon RTV
Katalin Sili u Novom Sadu izjavila da mađarska vlada podržava prekograničnu nastavu na mađarskom jeziku i programe za mlade.

Poverenica mađarskog premijera Katalin Sili je u Novom Sadu, boraveći na letnjoj akademiji na kojoj učestvuje sedamdeset pedagoga, rekla da mađarska vlada podržava prekograničnu nastavu na mađarskom jeziku i programe za mlade u nastojanju da se podstakne ostanak na rodnoj grudi.

Predavači na ovoj akademiji su iz Vojvodine, Mađarske i Transilvanije, teme se tiču obrazovanja u širem spektru. Gabriela Lukač, predsednica Udruženja prosvetnih radnika Mađara u Vojvodini kaže da veruje da će i rad u drugoj nedelji konferencije biti dobar, u dobroj atmosferi, što je i suština akademije.

Katalin Sili je u svom obraćanju kazala i da se jako raduje što postoji letnja akademija koja se ponavlja i pomaže razmenu iskustava pedagoga tokom leta, te im daje svakodnevno znanje koje im osvežava spremnost, te je dobra prilika da se susretnu pedagozi Karpatskog basena koji izvode nastavu na mađarskom jeziku. Pored toga je naglasila podršku upućenu Vojvodini koja se realizovala proteklih godina, kojom su popravljane i građene škole, vrtići, domovi učenika, te je dodala da i nezavisno od toga da li neko živi u provinciji ili urbanoj sredini, treba da mu bude omogućeno da na svom maternjem jeziku dođe do informacija i kulture.

vlada
nastava
prekogranična
Katalin Sili
Novi Sad

Najnovije

Najčitanije

Izgorela automehaničarska radionica u Subotici

Vatrogasci su odmah stigli na lice mesta, ali su mogli samo da zaštite okolne objekte. U požaru niko nije povređen, ali je šteta totalna. Nadležni kažu da nije posredi ljudska greška, već kratak spoj.