Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

Mađarske kečige stigle u uzgajalište riba u Srbiji

2021.06.11
13:09
2021.06.11
16:31
Forrás
Pannon RTV
Beogradska kompanija koja se bavi uzgojem riba, kečigama uvezenim iz Mađarske, želi da osvoji riblje tržište u Srbiji.
Pannon RTV/Idei Sándor

U Lazarevac, jednu od beogradskih opština, je stigla prva probna pošiljka riba iz Mađarske u lokalno uzgajalište riba. Srpsko-mađarski poslovni poduhvat sproveden je uz učestvovanje Srednjoevropske mreže privrednog razvoja, odnosno CED-a.

Riblji fond malih kečiga je dovezen kamionom iz Homokmeđe kod Kaloče u Lazarevac. U Srbiji stanovništvo konzumira mnogo manje ribe nego u drugim evropskim zemljama, između ostalog žele to da poboljšaju, kažu vlasnici beogradske kompanije koja se bavi uzgojem kečige. Odlučili su da se fokusiraju na uzgoj vrste ribe koja se još nije proširila na srpskom tržištu ribe. Kečiga se u Srbiji smatra zaštićenom ribom, zabranjeno je loviti kečige. Međutim, postoji potražnja za ribom i cena je dosta visoka.

Veljko Tomašević, uzgajivač ribe, Srbija: „Želimo ih toviti, a zatim prodavati i dostavljati u restorane. Hoće li to biti ekskluzivni restorani, još uvek je pitanje. Naravno, cilj nam je da ekskluzivni restorani koriste našu ribu."

Pannon RTV/Idei Sándor

Uzgoj kečiga nije lak posao. Riba se mora držati u zatvorenom sistemu, voda se mora neprestano filtrirati, rekao je Arpad Rideg. U prvom krugu Beograđani su od mađarske kompanije kupili 3.000 mladih primeraka kečige. Prvo moraju naučiti upravljati potpuno novim sistemom za skladištenje ribe, a zatim, ako sve bude u redu, mogu doći i novije pošiljke.

Arpad Rideg, uzgajivač ribe, Mađarska: „Prvo mala probna pošiljka sa relativno većim jedinkama. To su ribe od 15-20 deka, koje su već sada jače, bolje podnose stres i gužvu. Ovom probnom pošiljkom barem ćemo iskusiti kako funkcioniše birokratija oko papira, uvoz, izvozne dozvole i carinjenje uopšte. To nije laka stvar."

Pannon RTV/Idei Sándor

Ovaj posao je sproveden uz pomoć Srednjoevropske mreže privrednog razvoja koja takođe ima dve kancelarije u Srbiji.

Mihalj Čaki, šef regionalnog predstavništva CED-a u Novom Sadu: „Posredovali smo u kontaktu, i zatim se odvijalo partnersko posredovanje. Pomagali smo u komunikaciji, jeziku i svemu ostalom. Počelo je u aprilu, a danas smo ovde i već sredinom juna je i stigla prva pošiljka."

Za početak je beogradska kompanija razvila dovoljan i prikladan sistem za skladištenje više od deset hiljada riba u uzgajalištu riba. Dodatne pošiljke mogu stići u roku od nekoliko nedelja. Mađarska strana ih je uverila da će im u svemu pomoći i savetovati.

kečige
Mađarske
Srbija
uzgajalište
riba

Najnovije

Najčitanije