Ugrás a tartalomra
Pannon RTV / Zséli Ágnes

Mađarski đaci na pomenu u Novom Bečeju

2019.03.17
15:05
Forrás
RTV Pannon
Povodom jubileja mađarske borbe za slobodu i revolucije 1848/49 održan pomen kod spomenika Hungarija.

Spomenik je podignut 1904. godine na katoličkom groblju u spomen poginulim mađarskim vojnicima.  Sa vojvođanskim Mađarima zajedno su praznovali i učenici koji su došli iz Mađarske.

Pomen u Novom Bečeju počeo je intoniranjem mađarske himne, govorima zahvalnosti i besedama. U događaju su učestvovali i učenici iz opštine. „Današnja omladina, takođe bi tako trebala da se trudi jer oni su budućnost" rekao je Atila Feher iz Novog Bečeja.

Pannon RTV / Zséli Ágnes

Sa Mađarima iz ovog banatskog naselja zahvaljujući donaciji Društva Rakoci, zajedno su mogli da praznuju i učenici i pedagozi iz  „Aranjkez" srednje i stručne škole iz Sekešefehervara.

„Ovo ostavlja snažan utisak u srcu jer vidim da smo jedan narod, da smo složni" kaže Petra Petrik, učenica „Aranjkez" srednje i stručna škola, Sekešfehervar. Direktorica škole Kristina Sekelj kaže: „Ovde je šačica Mađara koja je sačuvala svoj jezik, veru, kulturu. Mnogo snažnije neguje svoju tradiciju nego oni kojima je to domovina. Zato što se ovde treba izboriti za sve".

Pannon RTV / Zséli Ágnes

Na pomenu u Novom Bečeju  prisutno je bilo više mađarskih političara i udruženja građana. Između ostalog predstavnici  Saveza vojvođanskih Mađara, Mađarskog nacionalnog Saveta, Mađarske jedinstvene partije, opštinskog Mađarsko kulturno društvo „Jokai Mor", kao i predstavnici  građanskog udruženja „Arača 95" položili su vence kod spomenika. „Spomenik Hungarija u Novom Bečeju ima posebno značenje jer ih je malo u čitavom Karpatskom basenu, a pored toga podignut je u spomen na bitku kod Novog Bečeja. Na ovom mestu mesni odbor SVM-a, društva Jokai i Rakoci svake godine zajedno pripreme program kojim osnažujemo zajedništvo Mađara u Novom Bečeju" rekao je Tibor Balo, predsednik opštinskog odbora SVM, Novi Bečej.

Pomen u Novom Bečeju završen je prigodnim programom u sedištu Mađarskog kulturnog društva „Jokai Mor".

pomen
Novi Bečej

Slične vesti

Najnovije

15:10, Frissítve: 15:20

Centar znanja holističke medicine

U okviru projekta NATURAL HEALTH - Za zdravlje kroz zaštitu prirodnog nasleđa
formiran je Centar znanja. Centar znanja je dvojezična studija koja karakteriše trenutno stanje pogođenih područja u oblasti holističke medicine.
14:48, Frissítve: 16:49

Migranti ne odustaju

Brojni migranti u okolini Horgoša i dalje su uporni i po svaku cenu žele da stignu do Evropske unije. Meštani strahuju da će se sa dolaskom hladnog vremena migranti naseliti gde god je moguće.
17:13, Frissítve: 16:47

Groblja u svečanom ruhu

Prvi novembar je praznik Svi sveti, a dan kasnije, 2. novembar je Dan mrtvih. Tada se ukrašavaju večna počivališta, sveće osvetljavaju nadgrobne bašte, i mnogi se prisećaju svojih najmilijih koji više nisu živi.
16:15

Kovid propusnice u praksi

Tokom vikenda je trajao probni rok u vezi sa kovid propusnicama, pa inspektori tada još nisu kažnjavali, ali su zato upozoravali sve one koji su učestvovali u žurkama.

Najčitanije

Ribokradice, čuvajte se!

Šest brodova i šest terenskih vozila stiglo je u novosadsku ribočuvarsku služba pri JP „Vode Vojvodine" . Danas u podne porinuti su brodovi.

Važna poruka za Srbiju

Važno je da građani ovog regiona i Srbije, uključujući i vojvođanske Mađare, osećaju da Evropska unija računa na njih – naveo je u svom saopštenju Andor Deli.