Ugrás a tartalomra

Mađarski džez sastav svirao u Beogradu

2023.12.08
10:32
2023.12.08
10:38
Forrás
Pannon RTV
Adventski koncert održan je u organizaciji Ambasade Mađarske i kulturnog centra „Collegium Hungaricum“. Zainteresovani su u pozorištu Bitef mogli da čuju sviranje „Kodaly Spicy Jazz“ orkestra.

Budimpeštanski orkestar „Kodaly Spicy Jazz“ formiran je 2017. godine i u različitim muzičkim stilovima obrađuje narodne pesme koje je sakupio Zoltan Kodalj.

„Napravili smo koncertni program kojim želimo da predstavimo naše shvatanje mađarske narodne muzike, a tokom koncerta odsvirali smo i narodne pesme koje je pisao Zoltan Kodalj, tako da je publika mogla i to da upozna“ kaže Danijel Gereg, vođa orkestra „Kodaly Spicy Jazz“.

Tokom muzičke večeri sakupljan je i dobrovoljni prilog. Publika je mogla da podrži Fondaciju Poverelo, koju je formirao franjevački red a koji kroz svoje aktivnosti pomaže deci koja se nalaze u teškoj materijalnoj situaciji.

„Fondacija ima tri kuće za mališane, u Hajdukovu, u Mileševu i Bečeju. U ovim kućama možemo da pomognemo u proseku od 20 do 22 dece“ kaže Karolj Harmat, predsednik Fondacije Poverelo.

Jedan od ciljeva kulturnog centra „Collegium Hungaricum“ u Beogradu je i da redovno održavaju manifestacije koje se vezuju za vreme adventa.

„Cilj nam je bio da u Beograd dovedemo takvu grupu u čijem muziciranju će svi da uživaju. Znaju da predstave mađarsku tradiciju, ali ipak su predstavnici jednog stila muzike sveta. Mislim da smo dobro odabrali, čuli smo izvanredan koncert. Smem i da se nadam da im ovo nije bio poslednji nastup. Osim toga, naša namera je bila da „Collegium Hungaricum“ sa ovim adventskim konceretom pokrene tradiciju u okviru koje ćemo u Beogradu, odnosno u Srbiji nastojati da prikažemo mađarske običaje za advent, i uopšte mađarske običaje“ kaže Robert Kasab, direktor „Collegium Hungaricum“ u Beogradu.

Nakon koncerta, za posetioce je pripremljen kurtoš kolač i kuvano vino. 

džez
Beograd
mađarski
Kodaly Spicy Jazz
Ambasada Mađarske
Collegium Hungaricum
Bitef
Zoltan Kodalj
Danijel Gereg
Fondacija Poverelo
Karolj Harmat
Robert Kasab

Slične vesti

Najnovije

16:35, Frissítve: 16:45

U svetu narodnih bajki

Za učenike nižih razreda osnovnih škola u Novom Sadu organizovano je takmičenje pod nazivom „Sedamdeset i sedam mađarskih bajki“. Takmičenje je održano u Mađarskom kulturnom centru „Petefi Šandor“.
16:01, Frissítve: 16:50

Dan ružičastih majica

U osnovnoj školi „Jovan Mikić“ u Subotici obeležen je međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Dan ružičastih majica održava se svake godine poslednje srede u februaru.

Najčitanije