Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Mađarski nacionalni savet održao 20. redovnu sednicu

2021.02.26
17:47
Forrás
Pannon RTV
Na dnevnom redu su, između ostalog, bile strategije koje se nalaze u programu rada MNS-a, ali i udžbenici prevedeni na mađarski jezik.

Članovi su odlučivali i o kadrovskim pitanjima, a raspravljali su i na temu programa rada i finansijskih planova nekoliko ustanova čiji je MNS osnivač. Na sednici koja je održana u Subotici, većinu tačaka dnevnog reda su članovi uglavnom usvojili bez rasprave.

20. redovna sednica MNS-a započela je minutom ćutanja. Članovi saveta su na taj način odali počast nedavno preminulom Vilmošu Križanu, predsedniku Saveza udruženja velikih porodica Vojvodine.

Na sednici je najviše rasprave bilo vezano za strategije koje se nalaze u programu rada MNS-a i udžbenike prevedene na mađarski jezik. Opozicija je formulisala svoje komentare vezano za kvalitet udžbenika.

Ferenc Žoldoš, član MNS-a (Mađarski pokret): „Prvo zaista treba da pogledamo udžbenike na srpskom jeziku koji se nalaze na tržištu, a zatim treba da odaberemo najbolje, pa da se ti udžbenici prevode na mađarski. Imamo udžbenike koji nisu najbolji, ali ipak mađarska deca moraju da uče iz njih."

Pannon RTV

Iako se desilo da su udžbenici na mađarskom jeziku sa zakašnjenjem stigli do učenika, prevod se odvija bez prekida, odnosno pored već postojećih udžbenika, u toku je i prevođenje novih udžbenika -  čulo se na sednici. Marta Petkovič, članica Odbora za obrazovanje MNS-a, rekla je da se pored knjiga za osnovne škole, MNS već fokusira i na prevođenje udžbenika iz gimnaziju.

Marta Petkovič, članica, Odbor za obrazovanje, MNS (Mađarska sloga): „Znamo, posebno mi koji predajemo u srednjim školama, da udžbenici na mađarskom nisu objavljeni u poslednjih 15, 20, 30 godina, i zbog toga smo kontaktirali dva izdavača, jer su samo dva izdavača mogla da obezbede nove udžbenike za gimnaziju na srpskom jeziku."

Pannon RTV

Na dnevnom redu bili su programi rada i finansijski planovi nekoliko ustanova. Između ostalog i Fondacije „Pannonia". Fondacija je zabeležila pozitivan bilans 2020. godine, a uprkos epidemiološkim merama i otkazanim manifestacijama, proizvela je više programa nego ranije – o tome je prisutne izvestio Ištvan Bodžoni, direktor Fondacije.

Ištvan Bodžoni, direktor Fondacije „Pannonia": „Snimili smo više od 3300 časova nastave na daljinu, ti programi su trajali nekoliko meseci u saradnji sa Mađarskim nacionalnim savetom. Zajedno sa MNS-om pokrenuli smo jednu internet stranicu, na kojoj se ti časovi mogu pogledati u bilo kom trenutku, a ono što je dobro u svemu ovome jeste da smo mi praktično snimili čitavo gradivo."

Pannon RTV

Na rad Mađarskog nacionalnog saveta takođe je u velikoj meri uticala epidemija, ali su ipak uspeli da ostvare nekoliko stvari. Tu spada polaganje kamena temeljca za vrtić „Vackor" u Subotici, obnavljanje domova kulture i trgova, kao i crkava.

Jene Hajnal, predsednik MNS-a (Mađarska sloga): „Nastavljeno je i ostvarivanje koncepta razvoja visokog obrazovanja Saveta. Kompletna obnova Učiteljskog fakulteta na mađarskom nastavnom jeziku Univerziteta u Novom Sadu započela je 2017. godine, i očekuje se da će gradnja biti završena do leta 2021. godine. Razvoj Visoke tehničke škole strukovnih studija u Subotici i rešavanje njenog pravnog statusa, bili su takođe naši prioritetni strateški zadaci prošle godine."

Pannon RTV

Na sednici su poslanici, između ostalog, odlučivali o imenovanju ulica, promenama članova školskih odbora, procedurama za izbor direktora, odnosno promenama članova upravnih odbora.

Mađarski Nacionalni Savet
Jene Hajnal
Ištvan Bodžoni
Marta Petković
Ferenc Žoldoš

Najnovije

14:43

Izložba na kraju sela

U Belom Blatu u nedelju je otvorena nesvakidašnja likovna izložba. Slikarka Valentina Vencel svoje radove izložila je na kraju banatskog sela, među kupama trske.

Najčitanije

Otvorena Vojvođanska rvačka akademija

Sportski objekat u Kanjiži ostvaren je uz podršku vlade Mađarske u visini od 2,9 miliona evra. Objekat je građevinski završen i opremljen, po planu do 10. avgusta biće okončani svi radovi na uređenju.