Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Mađarski pedagozi Vojvodine nastavom na daljinu dokazali svoju spremnost

2020.07.03
20:38
2020.07.03
20:49
Forrás
Pannon RTV
Ekipa RTV Pannon-a je oko 1200 školskih časova snimila, emitovala na televiziji i postavila na internet mrežu.
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Nacionalni savet Mađara organizovao je ceremoniju dodele diplome za sve učesnike nastave na daljinu, za nastavnike i institucije koje su sarađivale u njenoj realizaciji. Tokom pauziranja nastave zbog korona virusa, u nastavi na daljinu koju je emitovala TV Pannon, pred kamere stalo je i učestvovalo u snimanju 170 učitelja i nastavnika iz 32 osnovnih i 25 srednjih škola, kao i sveštenici tri crkve.

Livia Abraham, nastavnica mađarskog jezika u osnovnoj i srednjih školi u Novom Kneževcu takođe je prihvatila da stane pred kamere. Ona je tokom onlajn nastave održala pet časova mađarskog jezika: “Budući da je bilo novo, nama nastavnicima je isto bilo teško. Nismo bili spremni na to. Ja lično nisam prošla ovakvu obuku i morali smo improvizovati iz dana u dan.”

Pannon RTV/Molnár Edvárd

U onlajn nastavi veliku ulogu je imala i ekipa RTV Pannon. Naša medijska kuća snimila je oko 1200 školskih časova, koje je emitovala na televiziji i postavila na internet mrežu.

Monika Maraci Barabaš, glavna urednica specijalnih emisija, RTV Pannon: “Dnevno smo radili 25 sati u Pannon RTV-u. Imali smo olakšavajuću okolnost, da nismo mi morali da angažujemo nastavnike, nego je to bio zadatak Nacionalnog saveta Mađara. Nismo snimali samo u Subotici, puno naših kolega širom Vojvodine se uključilo i pomagalo u svemu.”

Pannon RTV/Molnár Edvárd

Na događaju je Jene Hajnal, predsednik NSM-a je rekao da je mađarsko pedagoško društvo u Vojvodini preko noći prešlo na nastavu na daljinu i dokazalo da je profesionalno i ljudski pripremljen i ako je potrebno, nastavljaju taj posao: “Veoma smo zahvalni, a danas želimo izraziti našu zahvalnost svakom pedagogu, ustanovi, školi i naravno roditeljima kao i RTV Pannon, koji su sa jedne strane omogućili proizvodnju tv emisija, a sa druge strane što su pedagozi u normalnom školskom tempu nastavili rad na onlajn nastavi, što se drugačije ne bi ni moglo sprovesti.”

Pannon RTV/Molnár Edvárd

Nastavu na daljinu je i Ištvan Pastor ocenio uspešnim. Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara je zadovoljan što se sve ostvarilo zajedničkim snagama: “Ono što smo preživeli poslednjih meseci, mislim da nije bio svakodnevni izazov. Međutim, odgovor na izazov je pokazao da je sistem neverovatno funkcionalan. Za dva dana razvijen je niz rešenja što je omogućilo da nastava na daljinu u narednim nedeljama nesmetano funkcioniše.”

Nastavnicima učenja na daljinu dodeljene su diplome a za rad tokom vanrednog stanja dobili su zasluženi honorar.

Vojvodina
mađarski
nastava
na daljinu
onlajn
spremnost
Nacionalni savet Mađara
NSM
SVM
dodela
diploma
nastavnik
snimati
Monika Maraci Barabaš
Jene Hajnal

Najnovije

Najčitanije

U Bačkoj Topoli održan prvi ovogodišnji vašar

Od 9.decembra, i uvođenja vanrednog stanja, u ovom bačkom mestu nije održan ovaj popularan vašar. Nakon ukidanja vanrednog stanja, vašar, koji se tradicionalno održava svake druge nedelje u mesecu, sada je ponovo održan.