Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Mađarsko kulturno-umetničko društvo u Pančevu obeležilo 75 godina postojanja

2021.09.26
10:42
2021.09.26
17:02
Forrás
Pannon RTV
U prisustvu stranih i domaćih gostiju MKUD „Petefi Šandor" iz Pančeva obeležilo je 75 godina od osnivanja i neprekidnog rada. Proslava je održana u centru grada u obnovljenom sedištu društva.
Pannon RTV

Jubilarni program proslave 75 godina neprekidnod delovanja Mađarskog kulturno-umetničkog drutšva „Petefi Šandor" u Pančevu otpočeo je prijemom. Goste i članove užeg rukovodstva društva primio je Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva.

„Kulturno umetničko-društvo „Petefi Šandor" uistinu je je društvo koje godinama na ovom prostoru predstavlja kulturu mađarske zajednice, njenu tradiciju i narodne igre. Ovo je, ponavljam, veliki događaj u životu Pančeva i važno je istaći bogatstvo koje potiče od brojnih narodnosti koje ovde žive."

Pannon RTV

U sedištu pančevačkog društva otvorena je izložba narodnih nošnji Marije Eroš, dobitnice nagrade Prima Primissima. Nakon toga u bogatom umetničkom programu, osim članova samog društva nastupio je i mešoviti hor Mađarskog kulturnog društva iz Kovina, kao i igrači i pevačka grupa mađarskog društva „Garai Sekelj".

„Nakon mnogo teškoća, mislim da je dobro uspelo. Nismo znali kako će se razvijati epidemija, da li će biti dozvoljeno. U utorak u podne smo odlučili da će ipak biti održano u subotu. Onda smo štampali pozivinice, slali obaveštenja, da dođu oni koji mogu" kaže Karolj Ranc, predsednik MKUD „Petefi Šandor" u Pančevu. 

Pannon RTV

Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara odao je priznanje radu ovog društva: „Sedamdeset peti rođendan „Petefi" društva nije samo pančevački događaj, nije važan samo za Pančevo, nije važan samo za Sekelje donjeg Podunavlja, već za čitavu zajednicu vojvođanskih Mađara. Posebno to mogu da potvrdim nakon ovog programa koji smo danas videla i katarzičnih osećanja koja je doneo svaki pojedinačni nastup."

Pannon RTV

Janoš Arpad Potapi, državni sekretar Mađarske zadužen za nacionalnu politiku u svom svečanom govoru naglasio je da umetničko društvo „Petefi Šandor" smatra najvažnijim kulturnim društvom Mađara u južnom Banatu, koje jača mađarski identitet i neguje njegovu kulturu.

„Danas možemo da kažemo da ovdašnji Mađari, vojvođanski Mađari daju primer ostalim delovima mađarske zajednice. Daju primer u organizovanosti, povezanosti sa rodnim domom, primer za to kako uprkos svim teškoćama treba ostati, graditi i učini sve da budu u službi istorijskog pomirenja dve nacije" rekao je Janoš Arpad Potapi, državni sekretar Mađarske zadužen za nacionalnu politiku.

Pančevo
Mađarsko kulturno društvo
Ištvan Pastor
Arpad Janoš Potapi

Najnovije

14:02, Frissítve: 16:33

U Kanjiži otvoren Turistički informacioni centar

U kancelariji turisti mogu pronaći različite suvenire, odnosno lokalne proizvode, ali takođe mogu saznati i nešto više o turističkim potencijalima opštine. Centar je nastao kao rezultat saradnje lokalne samouprave, nevladinih organizacija i preduzetn
13:09, Frissítve: 16:24

Smotra narodne muzike i folklora u Pančevu

U Pančevu je održana Gradska smotra muzičkih i folklornih udruženja. U velikoj sali Kulturnog centra je svoj program brojnoj publici, koja se okupila u lepom broju, prikazalo deset udruženja, domova kulture i školskih amaterskih grupa.
12:31

Važna poruka za Srbiju

Važno je da građani ovog regiona i Srbije, uključujući i vojvođanske Mađare, osećaju da Evropska unija računa na njih – naveo je u svom saopštenju Andor Deli.

Najčitanije

Viktor Orban u Subotici jeo burek iz „Lipe"

Mađarski premijer, nakon što je učestvovao na polaganju kamena temeljca železničke pruge između Segedina i Subotice, i prijemu koji je organizovan nakon toga, sam je zatražio da odu na burek.

Da li može jedna fotografija?

Da li može jedna fotografija? – pod ovim naslovom Viktor Orban podelio je na društvenim mrežama video o poseti Subotici.

Aleksandar Vučić: „Ko sme, taj pobeđuje!"

„Ko sme, taj pobeđuje!" - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na mađarskom jeziku u Horgošu. Ovom rečenicom opisao je politiku mađarskog premijera Viktora Orbana prema Srbiji.

Vučić: Subotica se dinamično razvija

Predsednik Srbije je poručio: Građani Subotice mogu da se osećaju u privilegovanom položaju, jer je grad jedno od onih mesta gde se ulaže najviše novca.