Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Mali broj korisne divljači u Vojvodini

2018-12-08
13:40
2018-12-08
19:26
Forrás
Pannon RTV
Širom Vojvodine je mali broj korisne divljači, u određenim okruzima je izuzetno smanjen fond divljači.

Lokalna lovačka udruženja čine sve što je u njihovoj moći da reše problem, ali smatraju da je potrebna veća državna podrška i saradnja javnosti. Ni u ribarstvu nije bolje stanje, zbog velikih zagađenja znatno je smanjen broj riba u rekama.

Lokalni lovci na njivama Temerina tri godine nisu upucali zeca, fazane uzgajaju u svom gazdinstvu, jelena retko viđaju a divlju svinju skoro nikad. “Jarebica je takođe nestala, godinama je nema, retko kad se pojavi. Imamo jelena koji je jedini izvor prihoda za udruženje” kaže Rudolf Tot iz temerinskog udruženja lovaca “Fazan”.

Naselje ima površinu od 8200 hektara ali lovci su zabrinuti zbog savremenih poljoprivrednih aktivnosti i širenja štetne divljači. “Broj zečeva je drastično smanjen. Po mom mišljenju uzrok tome je prekomerna upotreba hemikalija i velikih poljoprivrednih mašina, ali tu smo nemoćni. Čekamo da fond divljači ojača i trudimo se da ubijemo štetnu divljač, prvenstveno šakale i lisice jer ih ima previše” zabrinut je predsednik udruženja lovaca Danilo Dašić.

Ovih dana stručna služba JVP “Vode Vojvodine” sprovodi poribljavanje na ribolovnim vodama, za nedelju dana je pušteno 16 tona jednogodišnje mlađi šarana na više od 20 lokacija kanala DTD i zaštićenog prirodnog dobra Jegrička i Beljanska Bara – rekla je Anica Dugalić, portparol JVP “Vode Vojvodine”. “Time poboljšavamo kvalitet ribljeg fonda u onim vodama koje su u nadležnosti JVP ”Vode Vojvodine”. Ova akcija se sprovodi u okviru redovnog programa poribljavanja koje se uvek obavlja krajem godine na lokacijama za koje stručne službe preduzeća procene da je najpotrebnije.”

Poribljavanju su, pored radnika JVP “Vode Vojvodine” prisustvovale  i nadležne inspekcijske službe i lokalna ribolovačka udruženja. Poribljene lokacije će u narednom periodu obilaziti ribočuvari češće nego obično.

divljač

Najnovije

21:55, Frissítve: 22:05

Vašar zanata u Temerinu

Kako se gasi vatra, kako raditi kao tv novinar? Na ova i slična pitanja su posetioci Vašara zanata u temerinskoj OŠ “Imre Kokai” dobijali odgovore.

Najčitanije

Sudar dva automobila na Majšanskom putu

Na Majšanskom putu desila se saobraćajna nezgoda u kom su se sudarila dva putnička vozila. Prema našim informacijama, u nezgodi nema povređenih ali je materijalna šteta velika.

Svečani doček za Lasla Đerea

Teniser Laslo Đere stigao je kući u Sentu. Sportista je trenutno na 31. mestu na ATP listi, a nedavno je osvojio turnir u Rio de Žaneiru.

Letnje računanje vremena od sledećeg vikenda

Prema prvobitnom predlogu Evropske komisije, kazaljke na satu u EU bi se ove godine pomerale zadnji put. Zbog tehničkih razloga to ipak nije moguće, te je utvrdjen novi datum 2021. godina.