Ugrás a tartalomra

Međunarodni dan biodiverziteta

2019.05.22
14:08
2019.05.22
18:25
Forrás
Pannon RTV
Ovim danom skreće se pažnja javnosti na raznolikost živog sveta i njegovu ugroženost. Tim povodom organizovana je poseta Specijalnom rezervatu prirode „Ludaško jezero".

Osim što su obišli prostor zaštićenih biljnih vrsta, na licu mesta je prstenovana i ptica trstenjak cvrkutić. „Postavljanje prstena je način da bolje upoznamo ptice, i na tako doprinesemo njihovoj efikasnijoj zaštiti. Aluminijumsko prstenje, koje stavljamo na nogu ptice, uvedeno je da bi umeli i da ih međusobno razlikujemo" izjavio je Oto Sekereš, zadužen za zaštitu prirode u JP „Palić-Ludaš".

Osim ovdašnjih zaštitara, na Ludaško jezero došli su i stručnjaci iz Nacionalnog parka „Kiškunšag" u Mađarskoj. Đerđ Kmač, zaštitar prirode u Nacionalnom parku „Kiškunšag" kaže: „Granice povlače ljudi, ali priroda ne poznaje ove linije. Ovaj predeo započinje u Mađarskoj i završava se ovde iznad Subotice. Živi svet biljaka i životinja nalaze se u istom prirodnom okruženju sa obe strane. Tu se izdvaju dve vrste, koje su i na evropskom nivou naša zajednička obaveza da ih zaštitimo jer se samo ovde javljaju u ovolikom broju. Jedna je šafranjika, a druga slepo kuče".

JP „Palić – Ludaš" brine o pet zaštićenih prirodnih područja, kaže Tamaš Vinko, stručnjak ovog preduzeća. U predele treće kategorije zaštite spada jezero Palić, sa svojim zaštićenim parkovima i hrastovima lužnjacima koji su zaštićeni spomenik prirode.  „Specijalni rezervat prirode „Ludaško jezero"  uživa zaštitu prve kategorije, što znači da je to nivo međunarodne i državne zaštite. Specijalni rezervat prirode „Selevenjska pustara" je takođe pod prvom kategorijom zaštite. U drugu kategoriju spada Predeo izuzetnih odlika „Subotička peščara" , koja je zaštićeni predeo od državnog značaja".

Saradnja između stručnjaka JP „Palić Ludaš" i Nacionalnog parka „Kiškunsag" traje već 20 godina.

biodiverzitet
Ludaško jezero
ugroženost
raznolikost
rezervat
prstenovan
ptica

Slične vesti

Najnovije

18:30, Frissítve: 18:40

Konferencija pravnika na Paliću

Na Paliću je održana konferencija pravnika pod nazivom “Bezgranična zaštita prava manjina”. Događaj je organizovalo Udruženje pravnika vojvođanskih Mađara u saradnji sa Institutom za zaštitu prava manjina iz Republike Mađarske.
15:28, Frissítve: 16:21

Sačuvajmo tradicionalni svinjokolj od zaborava!

Svi zainteresovani su mogli da učestvuju na tradicionalnom svinjokolju u Mesnoj zajednici Makova sedmica u Subotici. Svrha ove manifestacije je očuvanje tradicije, prenos na mlade naraštaje, kao i prikupljanja sredstava u humanitarne svrhe.
11:11, Frissítve: 16:58

“Avantura počinje ovde!”

U Beogradu se pod ovim sloganom održava Međunarodni sajam turizma. Skoro 30 zemalja će biti predstavljeno na ovoj manifestaciji koja će se održati od 22. do 25. februara. Ovogodišnja zemlja partner sajma je Grčka.

Najčitanije