Ugrás a tartalomra

Međunarodno savetovanje o energetici u Novom Sadu

2023.09.26
19:37
Forrás
Pannon RTV
Zainteresovani su i onlajn mogli da prate oko 20 izlaganja.

Primena energetske efikasnosti u gradnji, eksploatacija zelene energije i njeno korišćenje, kao i energetski tranzicioni plan Srbije. Između ostalog, ovo su bile teme dvodnevnog međunarodnog savetovanja o energetici koje se održava u Novom Sadu, a koje ove godine ima za temu „Perspektive razvoja privrede uz podršku sektora energetike“.  Na skupu koji je održan po 16. put ove godine okupljeno je 350 učesnika između ostalog iz Mađarske, Hrvatske, Austrije, Bosne i Hercegovine, kao i iz Izraela. Savetovanje po tradiciji organizuje Izvršna kancelarija za inovacije i mreže projekata, zajedno sa Fakultetom tehničkih nauka u Novom Sadu, pokrajinskom Skupštinom i pod pokroviteljstvom pokrajinskog Sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj.

„Moram da istaknem da je energija nešto što nas spaja, jer ne možete biti samostalno energetsko ostrvo, moramo svi zajedno raditi na nečemu što podrazumeva unapređenje prvenstveno onoga što je upravljanje energijom, zatim način rukovođenja svega onoga što čini u ovom momentu moderna tehnologija, kao što je primena veštačke inteligencije u balansiranju energijom u okviru samih sistema koji su postali sada pametni. Digitalizacija je učinila svoje tako da u ovom momentu će sigurno preko 30-tak prezentovanih radova imati upravo takve tematske osnove za sadržaj koji imamo“ rekao je Tihomir Simić, predsedavajući Međunarodnog foruma „Tehnologije čistih energija“.

energetika
Novi Sad

Najnovije

10:43, Frissítve: 17:41

Škole budućnosti u Bečeju

Predstavnici Saveza vojvođanskih Mađara posetili su u sredu osnovne škole u Bečeju. Osnovne škole „Petefi Šandor” i „Šamu Mihalj” pohađaju pre svih mađarska deca.
16:18, Frissítve: 16:33

Cena prasetine skočila u nebo

U mesarama se cena za kilogram očišćene prasetine kreće od 900 do 1.000 dinara koliko traže na pojedinim mestima, dok se cena žive vage za prasetinu kreće od pet do šest stotina dinara.

Najčitanije

Preminula je Eva Guba, novinarka Panon RTV-a

Naša koleginica je preminula danas, posle duže bolesti - obavestila je našu redakciju njena porodica. Eva Guba je za RTV Panon radila od 2020. godine, kao dopisnik iz Potiskog regiona.

Cena prasetine skočila u nebo

U mesarama se cena za kilogram očišćene prasetine kreće od 900 do 1.000 dinara koliko traže na pojedinim mestima, dok se cena žive vage za prasetinu kreće od pet do šest stotina dinara.

U Srbiji sve više dece sa oboljenjima disajnih puteva

Stručnjaci kažu da roditelji treba odmah da reaguju ukoliko kod deteta primete različite simptome oboljenja disajnih puteva. Posebno zabrinjava što je zbog odbijanja vakcinisanja, skočio broj obolelih od velikog kašlja koji se javljaju lekarima.

Ema Sanka i Henrieta Ereš pobednice „TINI Festivala”

Ema Sanka je najbolja pevačica u kategoriji tinejdžera, dok je Henrieta Ereš proglašena za najbolju mladu pevačicu na „TINI Festivalu”, koji je održan u Temerinu. Ove godine je na takmičenju učestvovalo 17 takmičara u dve kategorije.