Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Meštani traže rešenje situacije sa migrantima

2021.03.09
17:28
2021.03.09
19:42
Forrás
Pannon RTV
Dve hiljade stanovnika je za dva dana stavilo potpis ispod peticije.
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Meštani Gornjeg i Donjeg Tavankuta kao i naselja Ljutovo traže da se razreši situacija sa migrantima u njihovim mestima. U ovim severnobačkim naseljima pored srpsko-mađarske granice borave migranti, a posebno se sakrivaju po napuštenim salašima u području Madaraša.

Prema rečima meštana policijska stanica u naselju Tavankut radi samo od ponedeljka do petka, te subotom i nedeljom nema policijskog dežurstva. Stanovnici tvrde da tu činjenicu koriste taksisti koji tokom vikenda masovno dovoze migrante za Tavankut. Navodno ih ostavljaju u centru naselja, odakle peške odlaze dalje u šumu, i tamo preko ograde na mađarskoj granici pokušavaju da pređu na teritoriju Mađarske, kažu Tavankućani.

Meštani bi želeli mirniji život u svom selu. Rozalija Sivić brine i za svoju unuku koja je peti razred.

„Taksisti ih dovoze, i ostavljaju kod šume. Nekada unuku vodim do svoje mame. Oni tamo idu, njih dvadeset, trideset, jednostavno bojimo ih se."

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Vladimir Vidaković, jedan od organizatora potpisivanja peticije kaže da bi ljudi želeli da migranti koji se sakrivaju u napuštenim kućama budu otkriveni i odvedeni u prihvatni centar. To je i cilj peticije.

„Ranije su dolazili vozom ili autobusom, ali policajci su ih redovno čekali na stanicama i stajalištima i vraćali u prihvatni centar. Zbog toga sada drugačije dolaze. Taksisti ih dovoze iz Sombora i Subotice. Mnogi su potpisali peticiju. Ovo je zajednički protest meštana Gornjeg i Donjeg Tavankuta i Ljutova."

Za dva dana sakupljeno je gotovo dve hiljade potpisa. U okolini Gornjeg Tavankuta mnogo je praznih objekata. Smeće, odbačena garderoba, pepeo, posuđe, prazne konzerve, razbacano je na sve strane. Salaši Madaraša od granice sa Mađarskom udaljeni su jedva 500 metara.

„Migranti koriste salaše. Na desetine ih je unutra. I u drugoj ulici su prazne tri kuće, obično ih ima i tamo. Oni su utabali put, jer kada su tu nekoliko dana, komuniciraju međusobno. Svaki ima telefon, ali stalno idu tamo-vamo. Ima jedan mali bunar, tu pune svoje petolitarske flaše. Još se vidi, očigledno su se i kupali u subotu." - kaže Marinko Gurinović.

Prema rečima Marinka Gurinovića vlasnici kuća uzalud isključuju struju, nezvani gosti žicama se priključuju na električne vodove.

migranti
Tavankut
ilegalni
potpis
Ljutovo
Madaraš
policijska stanica
Mađarska
granica
ograda

Najnovije

Najčitanije

Otvorena Vojvođanska rvačka akademija

Sportski objekat u Kanjiži ostvaren je uz podršku vlade Mađarske u visini od 2,9 miliona evra. Objekat je građevinski završen i opremljen, po planu do 10. avgusta biće okončani svi radovi na uređenju.

U Novoj Crnji obeležen Dan sela

Banatsko naselje Nova Crnja juče je obeležilo Dan sela. Izostali su susreti Crnjana, ali je celodnevni program u organizaciji Saveta mesne zajednice pratio veliki broj meštana.