Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Meštani traže rešenje situacije sa migrantima

2021.03.09
17:28
2021.03.09
19:42
Forrás
Pannon RTV
Dve hiljade stanovnika je za dva dana stavilo potpis ispod peticije.
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Meštani Gornjeg i Donjeg Tavankuta kao i naselja Ljutovo traže da se razreši situacija sa migrantima u njihovim mestima. U ovim severnobačkim naseljima pored srpsko-mađarske granice borave migranti, a posebno se sakrivaju po napuštenim salašima u području Madaraša.

Prema rečima meštana policijska stanica u naselju Tavankut radi samo od ponedeljka do petka, te subotom i nedeljom nema policijskog dežurstva. Stanovnici tvrde da tu činjenicu koriste taksisti koji tokom vikenda masovno dovoze migrante za Tavankut. Navodno ih ostavljaju u centru naselja, odakle peške odlaze dalje u šumu, i tamo preko ograde na mađarskoj granici pokušavaju da pređu na teritoriju Mađarske, kažu Tavankućani.

Meštani bi želeli mirniji život u svom selu. Rozalija Sivić brine i za svoju unuku koja je peti razred.

„Taksisti ih dovoze, i ostavljaju kod šume. Nekada unuku vodim do svoje mame. Oni tamo idu, njih dvadeset, trideset, jednostavno bojimo ih se."

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Vladimir Vidaković, jedan od organizatora potpisivanja peticije kaže da bi ljudi želeli da migranti koji se sakrivaju u napuštenim kućama budu otkriveni i odvedeni u prihvatni centar. To je i cilj peticije.

„Ranije su dolazili vozom ili autobusom, ali policajci su ih redovno čekali na stanicama i stajalištima i vraćali u prihvatni centar. Zbog toga sada drugačije dolaze. Taksisti ih dovoze iz Sombora i Subotice. Mnogi su potpisali peticiju. Ovo je zajednički protest meštana Gornjeg i Donjeg Tavankuta i Ljutova."

Za dva dana sakupljeno je gotovo dve hiljade potpisa. U okolini Gornjeg Tavankuta mnogo je praznih objekata. Smeće, odbačena garderoba, pepeo, posuđe, prazne konzerve, razbacano je na sve strane. Salaši Madaraša od granice sa Mađarskom udaljeni su jedva 500 metara.

„Migranti koriste salaše. Na desetine ih je unutra. I u drugoj ulici su prazne tri kuće, obično ih ima i tamo. Oni su utabali put, jer kada su tu nekoliko dana, komuniciraju međusobno. Svaki ima telefon, ali stalno idu tamo-vamo. Ima jedan mali bunar, tu pune svoje petolitarske flaše. Još se vidi, očigledno su se i kupali u subotu." - kaže Marinko Gurinović.

Prema rečima Marinka Gurinovića vlasnici kuća uzalud isključuju struju, nezvani gosti žicama se priključuju na električne vodove.

migranti
Tavankut
ilegalni
potpis
Ljutovo
Madaraš
policijska stanica
Mađarska
granica
ograda

Slične vesti

Najnovije

17:13

Groblja u svečanom ruhu

Prvi novembar je praznik Svi sveti, a dan kasnije, 2. novembar je Dan mrtvih. Tada se ukrašavaju večna počivališta, sveće osvetljavaju nadgrobne bašte, i mnogi se prisećaju svojih najmilijih koji više nisu živi.
16:15

Kovid propusnice u praksi

Tokom vikenda je trajao probni rok u vezi sa kovid propusnicama, pa inspektori tada još nisu kažnjavali, ali su zato upozoravali sve one koji su učestvovali u žurkama.

Najčitanije

Da li može jedna fotografija?

Da li može jedna fotografija? – pod ovim naslovom Viktor Orban podelio je na društvenim mrežama video o poseti Subotici.

Ribokradice, čuvajte se!

Šest brodova i šest terenskih vozila stiglo je u novosadsku ribočuvarsku služba pri JP „Vode Vojvodine" . Danas u podne porinuti su brodovi.

Važna poruka za Srbiju

Važno je da građani ovog regiona i Srbije, uključujući i vojvođanske Mađare, osećaju da Evropska unija računa na njih – naveo je u svom saopštenju Andor Deli.